aA
Šią savaitę Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vyksta vizito į Jungtines Amerikos Valstijas. Šalies vadovas kalbės Jungtinių Tautų (JT) Generalinėje Asamblėjoje, o paskui vyks į JAV prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) užmiesčio rezidenciją, kur bus surengtas Rusijos ir Amerikos viršūnių pasitarimas. Abu renginius sies pagrindinė tema - padėtis Irake.
V.Putinas
V.Putinas
© EPA-ELTA
Amerikos lyderis jau pareiškė, kad savo kalboje jis neketina atsiprašyti tarptautinės bendrijos už intervenciją Irake, tačiau Kemp Deivide gali būti kalbama jei ne apie JAV pozicijos peržiūrėjimą Irako klausimu, tai bent apie jos pakoregavimą.

Pirmadienį JAV ambasadorius Rusijoje Alexanderas Vershbow (Aleksandras Veršbou) patvirtino, kad svarbiausia V.Putino ir G.W.Busho derybų tema taps galimybės pasiųsti į Iraką Rusijos taikdarius svarstymas.

JAV parengta naujoji rezoliucija dėl Irako buvo pateikta svarstyti Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje rugsėjo pradžioje. Vašingtonas tuomet siūlė įvesti į Iraką Jungtinių Tautų vadovaujamą daugianacionalinį kontingentą, kuris būtų pavaldus Amerikos vadovybei.

Nors Baltieji rūmai neketina atsisakyti vienvaldiškos Irako administracinės ir karinės kontrolės, Europa ir Rusija jau išsakė pasitenkinimą kursu stiprinti JT vaidmenį Irake. Tačiau kaip sąlygą už pritarimą Amerikos pasiūlymui senoji Europa reikalauja kiek įmanoma greičiau perduoti patiems irakiečiams realią politinę valdžią jų šalyje.

Prieš vykdamas į JAV, V.Putinas dar kartą suformulavo dabartinį Rusijos ir Amerikos santykių pobūdį: "Kai kur mes tapome partneriais ir, kaip sakė prezidentas Bushas, jau niekada netapsime priešais".

Neatsisakydama pozicijos, kad G.W.Busho sprendimas pradėti karą Irake buvo "neapgalvotas žingsnis", Maskva vis dėlto pasirengusi partnerystei su Amerika.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.