aA
Palestiniečių prezidentas Yasseras Arafatas (Jasiras Arafatas) išreiškė savo įsipareigojimą per derybas su vadinamojo valstybių tarpininkių Ketverto pasiuntiniais siekti visiško ugnies nutraukimo, pirmadienį pranešė palestiniečių pareigūnai.
Yasseras Arafatas
Yasseras Arafatas
© EPA-ELTA
Aukšto rango palestiniečių derybininkas Saebas Erekatas (Saibas Erekatas) "Reuters" sakė, kad prezidentas sekmadienį per vieną susitikimą paminėjo ir sąlygas, tarp jų - tarptautinių stebėtojų atsiuntimą taikos "kelio gairių" plano įgyvendinimui paskatinti.

Izraelis šią sąlygą anksčiau buvo atmetęs.

Ketverte dominuoja Jungtinės Valstijos, kurios yra nutraukusios kontaktus su Y.Arafatu ir kaltina jį smurto prieš izraeliečius kurstymu per trejus metus trunkantį palestiniečių sukilimą už nepriklausomą valstybę. Pats Y.Arafatas šiuos kaltinimus neigia.

Pasak S.Erekato, Y.Arafatas kitoms trims Ketverto narėms -Europos Sąjungai, Jungtinėms Tautoms ir Rusijai - įteikė laišką, kuriame "pakartojo savo visišką įsipareigojimą įgyvendinti "kelio gairių" (planą) ir (įvesti) įstatymo valdžią palestiniečių teritorijose".

"Jis taip pat pasakė joms, kad yra įsipareigojęs visiškai nutraukti smurtą prieš izraeliečius, ...jei (Ketvertas) imsis veiksmų "kelio gairių" (planui) atgaivinti ir skirs stebėtojus, kad abi šalys jį įgyvendintų", - pažymėjo S.Erekatas.

Izraelis ir Jungtinės Valstijos stengėsi izoliuoti Y.Arafatą, tačiau neseniai paskelbtas Izraelio grasinimas "pašalinti" palestiniečių lyderį išprovokavo tarptautinės bendrijos pasipiktinimą ir padidino jo populiarumą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.