aA
Sankt Peterburgo antrajame gubernatoriaus rinkimų rate varžysis buvusi Rusijos vicepremjerė Valentina Matvijenko ir šio miesto vicegubernatorė Ana Markova.
Pirminiais sekmadienį įvykusio balsavimo duomenimis, V.Matvijenkai nepavyko surinkti pergalei pirmajame rate būtinų 50 proc. balsų - už ją balsavo 48,73 proc. rinkėjų. Jos artimiausia konkurentė A.Markova surinko 15,48 procento.

Sociologų nuomone, didžiausią nerimą keliantis signalas buvo tai, kad įvykusiuose rinkimuose dalyvavo tik 29,02 procento rinkėjų - tai gerokai mažiau negu per ankstesnius gubernatoriaus rinkimus 2000 metais, kai balsavo 47,74 proc. žmonių.

Žinomas Sankt Peterburgo sociologas Romanas Mogilevskis Sankt Peterburgo gyventojų nenorą eiti į rinkimus net pavadino "svarbiausiu praėjusio balsavimo klausimu".

"Vienas naujosios administracijos uždavinių bus atkurti gyventojų pasitikėjimą valdžią. Tai labai svarbus veiksnys ir reikia elgtis su gyventojais taip, kaip jie to nusipelno", - sakė R.Mogilevskis.

Tarpinį Sankt Peterburgo rinkimų rezultatą galima buvo nuspėti - V.Matvijenko populiarumas pastaraisiais mėnesiais buvo didesnis nei 40 proc., o kitų pretendentų ne didesnis kaip 10 procentų.

Būdama Rusijos vyriausybės vicepremjere V.Matvijenko jau dalyvavo gubernatoriaus rinkimuose 2000 metais, bet mažas populiarumas neleido jai tęsti kovos, ir ji buvo atšaukta atgal į Maskvą.

V.Matvijenko pasirodymas rinkimuose Sankt Peterburge 2003 metais jau nebuvo netikėtas miestiečiams. Šių metų kovą ji buvo paskirta Rusijos prezidento įgaliotąja atstove Šiaurės Vakarų federalinėje apygardoje, o praėjus keliems mėnesiams po prognozuojamo buvusio miesto vadovo Vladimiro Jakovlevo atsistatydinimo ji pareiškė ketinanti tapti gubernatore.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas suvaidino svarbų vaidmenį C.Matvijenkos rinkimų kampanijoje. Jis palinkėjo jai pergalės rinkimuose per susitikimą Kremliuje. Šio susitikimo siužetą parodė du pagrindiniai Rusijos televizijos kanalai. Be to, Sankt Peterburgo gatvėse pasirodė plakatai, kuriuose pavaizduoti drauge einantys miesto centru V.Putinas ir V.Matvijenko.

Nepriklausomos rinkimų grupės vadovas Vitalijus Tretjekovas mano, kad rinkimai Sankt Peterburge atspindi bendrą politinę situaciją Rusijoje.

"Tam tikra prasme dabartiniai rinkimai - tai Rusijos kontroliuojamos demokratijos apoteozė ir pagal rinkimų kampanijos metodus, ir apskritai pagal politinę situaciją Rusijoje",- sakė V.Tretjekovas.

Politologų nuomone, V.Matvijenko galimybės iškovoti pergalę per antrąjį rinkimų ratą didelės, bet ir A.Markovos šalininkų padaugės.

Pirminiais duomenimis, prieš visus kandidatus praėjusiuose rinkimuose balsavo 10,97 proc. rinkėjų. Buvęs Maskvos Šeremetjevo oro uosto direktorius Sergejus Beliajevas surinko 8,08 proc. balsų, o "Jabloko" atstovas Michailas Amosovas - 7,05 procento.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.