aA
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas perspėjo, jog neverta nepagrįstai politizuoti "Jukos" bylos" ir išreiškė nuomonę, kad šalies ekonomika jau atsigavo nuo šio "pavienio atvejo", kai verslininkams teko patirti Generalinės prokuratūros teisminį persekiojimą, padarinių.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© EPA-ELTA
Liepos pradžioje Generalinė prokuratūra pranešė tirianti keletą baudžiamųjų bylų, susijusių su "Jukos" naftos kompanijos darbuotojais ir akcininkais. Tiriant vieną iš šių bylų buvo suimtas didžiausias bendrovės akcininkas Platonas Lebedevas, kuris kaltinamas pažeidimais, padarytais 1994 metais privatizuojant chemijos įmonę.

"Jukos" vadovai visas šias bylas pavadino politinėmis, o verslininkai sunerimo dėl prokuratūros veiksmų, kuriuos, jų nuomone, galima laikyti signalu, jog privatizacijos rezultatai bus peržiūrėti. Verslininkai ne kartą kreipėsi į šalies prezidentą, prašydami išsakyti savo požiūrį į "Jukos" bylą, tačiau V.Putinas iki šiol nė karto viešai neišreiškė savo nuomonės šiuo klausimu.

Pirmosiomis dienomis po P.Lebedevo arešto "Jukos" akcijos smuktelėjo apie15 proc., be to, susvyravo ir visa Rusijos kompanijų rinka. Tačiau vėliau padėtis ne tik stabilizavosi, bet ir ėmė gerėti, - rinka grįžo prie ilgamečių maksimalių rodiklių.

"Kai visiems tapo aišku, jog tai pavienis atvejis, rinkos kapitalai pradėjo augti ir pasiekė apogėjų, tašką, viršiję patį aukščiausią 1997 metų rodiklį", - Rusijos agentūros cituoja V.Putino žodžius Amerikos žiniasklaidai.

"Aš stengiausi sulaikyti abi šalis nuo nepagrįsto bylos politizavimo", - pridūrė prezidentas.

Pasak V.Putino, jis negali trukdyti prokuratūros, kurti tiria nusikaltimus, veiklai.

"Jokio privatizacijos rezultatų peržiūrėjimo nebus, bet jei pažeistas įstatymas ir prokuratūra į tai reaguoja, aš negaliu jai trukdyti", - sakė prezidentas.

V.Putinas, kuris oligarchų atitolinimo nuo valdžiuos principą pavertė vienu svarbiausių valstybės ekonominės politikos principų, sakė, kad įstatymų privalu laikytis visiems, tarp jų ir tiems, kurie disponuoja milijardais. Antra vertus, valstybė neketina trukdyti verslininkams dirbti Rusijoje.

"Norėtųsi, kad ir vietos verslininkai, ir užsieniečiai nejaustų valdžios išankstinio nusistatymo - jo nėra", - pabrėžė V.Putinas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.