aA
Europos Sąjungai (ES) nepritariančių norvegų skaičius pirmąkart šįmet viršijo už stojimą į bloką esančiųjų skaičių, nes, politikos ekspertų nuomone, palūkanų normų apkarpymas leido tikėtis geresnės ekonomikos padėties.
Europos Sąjunga, ES
Europos Sąjunga, ES
Dienraščio "Dagbladet" užsakymu MMI instituto atliktas visuomenės nuomonės tyrimas parodė, kad 38 proc. norvegų būtų prieš stojimą į ES, jei referendumas dėl narystės būtų surengtas dabar. 37 proc. balsuotų už prisijungimą prie bloko. 25 proc. yra neapsisprendę.

Nuomonės tyrimų rezultatai rodė, kad maždaug vienerius metus už stojimą į ES esančių norvegų stovykla pirmavo. Pavyzdžiui, sausio mėnesį "taip" prisijungimui prie bloko sakiusiųjų buvo 52 proc., prieštaravusių jam - tik 27 proc. Likusieji buvo neapsisprendę.

Prieš prisijungimą prie bloko norvegai per referendumus balsavo jau du kartus - 1994 ir 1972 metais.

Per paskutinį nuomonės tyrimą rugsėjo 8-11 dienomis buvo apklausta 900 žmonių.

Kaimyninės Švedijos gyventojai praėjusį sekmadienį tarė "ne" vyriausybės pasiūlytam euro įvedimui. Tam pasipriešino 56,2 proc. rinkėjų, o "už" buvo 41,8 proc.

"Daugumos žmonių nuomonę apie narystę ES lemia Norvegijos ekonominės perspektyvos, - laikraščiui "Dagbladet" teigė Oslo universiteto politikos mokslų ekspertas Frankas Aarebrotas. - Tai neturi nieko bendra su tuo, kas vyksta Europos Sąjungoje".

Norvegijos centrinis bankas praėjusių metų gruodį indėlių palūkanų normą sumažino nuo 7 proc. iki 2,5 proc.

Latvija - paskutinė iš devynių į ES stojančių Vidurio ir Pietryčių Europos valstybių surengusi referendumą dėl narystės ES - stojimui į bloką šeštadienį tarė tvirtą "taip".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.