aA
Naujai paskirtas palestiniečių ministras pirmininkas Ahmedas Qurie (Ahmedas Kurajus) vietos laikraščiui sakė, kad Baltųjų rūmų pozicija prezidento Yassero Arafato (Jasiro Arafato) atžvilgiu yra "apgailėtina" ir kenkia taikos procesui.
Ahmedas Qorei
Ahmedas Qorei
© EPA-ELTA
Šiuos komentarus šeštadienį spausdina antrasis pagal dydį palestiniečių dienraštis "Al-Ayyam". Panašu, kad tokie komentarai tik pagilins properšą tarp Y.Arafatą mėginančio išstumti Vašingtono bei palestiniečių vadovybės, ir nepadės susitarti dėl tolesnio bendradarbiavimo su Izraeliu pagal taikos "kelio gairių" planą, kurį žlugdo vis dažnėjantis smurtas.

Ketvirtadienį Jungtinių Valstijų prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) pareiškė, kad Y.Arafatas "žlugo kaip lyderis" ir yra atsakingas už įstrigusį Artimųjų Rytų taikos planą, kuris numato iki 2005 metų įkurti palestiniečių valstybę ir padaryti galą "akis už akį, dantis už dantį" išpuoliams.

"JAV pozicija yra apgailėtina ir nepasitarnauja taikos procesui. (Arafatas) yra išrinktas lyderis ir atstovauja Palestinos žmones", - tokius A.Qurie žodžius spausdina "Al-Ayyam".

"Mes tikimės, kad prezidentas Bushas ir Amerikos administracija gerbia Palestinos žmonių valią", - pridūrė jis.

Izraelio gynybos ministras Shaulis Mofazas (Šaulis Mofazas) pareiškė, kad A.Qurie galėtų įrodyti esąs taikos siekiantis partneris vien jau tuo, jei pradėjęs eiti pareigas pažabotų kovotojų grupuotes.

Duotame interviu A.Qurie pasiūlė Izraeliui paliaubas, tačiau neįsipareigojo pažaboti kovotojų. "Mes esame pasirengę siekti paliaubų abiem pusėms palankiomis sąlygomis", - teigė palestiniečių ministras pirmininkas ir pažadėjo imtis "organizuotų politinių veiksmų".

Izraelio ministras ragina nesuteikti J.Arafatui imuniteto

Tuo tarpu Izraelio vyriausybės ministras, kuris yra sakęs, kad palestiniečių prezidento Yassero Arafato (Jasiro Arafato) mirtis būtų viena iš jo "pašalinimo" galimybių, sekmadienį pareikalavo nesuteikti palestiniečių prezidentui "imuniteto".

Tarptautinėje bendruomenėje kilus nepasitenkinimui dėl Izraelio sprendimo "ištremti" Y.Arafatą iš Vakarų Kranto, kalbėdamas šia tema Vašingtone surengtoje konferencijoje Artimųjų Rytų klausimais Izraelio vicepremjeras ir prekybos ministras Ehudas Olmertas pareiškė, jog palestiniečių prezidentas yra "atsakingas už terorą" ir neturėtų išvengti atsakomybės už savo veiksmus.

Rugsėjo 11 dieną Izraelio saugumo tarybos posėdyje nusprendus "ištremti" Y.Arafatą, praeitą savaitę E.Olmertas užsitraukė naują užsienio valstybių rūstybės bangą pareiškęs, kad "mirtis" vienas iš galimų sprendimo būdų.

Neseniai jis patikslino savo pasisakymą nurodęs, kad ilgamečio palestiniečių lyderio nužudymas tėra viena iš galimybių, o ne priimtas sprendimas.

Pasak konferencijoje Vašingtone kalbėjusio E.Olmerto, daugelis pasaulio žmonių dabar sutinka, jog "Y.Arafatas vienintelė likusi kliūtis" siekiant taikos, kad jis "sabotavo" buvusio premjero Mahmudo Abbaso (Mahmudo Abaso) vyriausybės veiklą ir "įkvėpė" bei finansavo "teroristų išpuolius prieš Izraelį".

Y.Arafatą gynė Palestinos savivaldos informacijos ministras Nabilas Abilis, kuris įspėjo, jog palestiniečiai "atkeršys" už bet kokią "agresiją" prieš jų lyderį.

"Y.Arafatą išrinko Palestinos tauta. Jis nėra iš tų, kurie įsako žudyti vaikus. Liaukitės skleidę šią propagandą", - tvirtino N.Abilis gausiai susirinkusiai akademikų, JAV vyriausybės pareigūnų ir užsienio valstybių diplomatų auditorijai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.