aA
Pareigūnai, kasdien susiduriantys su nelegaliais imigrantais ir prieglobsčio prašytojais, įsitikinę, kad ateityje dėl nelegalų kils dar daugiau problemų. Jų manymu, jei valstybė nesiims griežtesnių savigynos priemonių, Lietuvai gresia įvairaus plauko perėjūnų, apsimetančių persekiojamais pabėgėliais, antplūdis, rašo dienraštis "Respublika".
Pasienis
Pasienis
© ELTA
Nors daug Lietuvos piliečių gyvena prastesnėmis sąlygomis nei prieglobsčio prašytojai, Ruklos pabėgėlių centre pastarieji vagia, plėšikauja, uja centro darbuotojus, sukelia riaušes ir gadina inventorių.

Per mėnesį mūsų šalis kiekvienam iš jų maitinti, apgyvendinti, apsaugai, asmeninėms išlaidoms skiria nuo 1.000 iki 1.200 litų. Tuo tarpu savo šalies piliečiams pensininkams valstybė moka 3 - 4 kartus mažiau.

Neseniai Seime buvo pristatytas naujo įstatymo "Dėl užsieniečių teisinės padėties" projektas. Netrukus jis turėtų būti svarstomas parlamentarų ir, matyt, priimtas. Įstatymo projekte nebėra nuostatos, kad prieglobsčio prašymai gali būti nagrinėjami skubos tvarka.

Iki šiol tokiu būdu buvo galima nagrinėti prašymus, kurie akivaizdžiai negali būti patenkinti dėl nepagrįstumo. Kol prašymai nagrinėjami, užsieniečiai gyvena išlaikomi Lietuvos valstybės. Svetimšalio prašymo nagrinėjimas skubos tvarka užtrunka daugiausia keturis mėnesius. Nagrinėjimas bendrąja tvarka tęsiasi mažiausiai metus.

Pasaulio perėjūnai naudojasi ir nuo seno Lietuvos įstatymuose esančia landa: nei senajame, neu naujajame įstatyme nieko nepasakyta apie pakartotinius prieglobsčio prašymus. Išnagrinėjus ir atmetus prašymą, prašytojas išsiunčiamas iš Lietuvos. Tačiau įstatymai nedraudžia tokiems žmonėms netrukus vėl nelegaliai atvykti į mūsų šalį ir vėl prašyti prieglobsčio.

Aukščiausiojo Teismo pirmininko Vytauto Greičiaus nuomone, Seimas turėtų pataisyti įstatymo projektą ir panaikinti sąlygas piktnaudžiauti prioeglobsčio prašymais. Garsaus teisininko manymu, sienos pažeidėjai, jei prierglobstis jiems nesuteikiamas, privalo atlikti bausmę: "Nemanau, kad taip būtų pažeidžiamos žmogaus teisės".

Vakarų Europos šalys pastaruoju metu ėmė smarkiai griežtinti savo įstatymus. Pavyzdžiui britai prieglobsčio prašytojus, kurie atvykę padaro nusikaltimus ir nuteisiami 2, ar daugiau metų, deportuoja. O pas mus net ir atsėdėję ilgas bausmes už sunkius nusikaltimus, padarytus Lietuvoje, išėję į laisvę, vėl prašo prieglobsčio ir tie prašymai nagrinėjami. Kai kurie iš jų iškart daro naujus nusikaltimus.

Prieglobsčio prašytojai turi teisę iš centrų išvykti 3 paroms. Tačiau kartais jie negrįžta ištisus mėnesius. Visą tą laiką prašymo nagrinėjimas būna sustabdytas. Jei nelegalas grįžta į centrą nepraėjus pusei metų, nagrinėjimas atnaujinamas. Toliau svarstoma, ar suteikti jam prieglobstį, nors žmogus jau parodė, kad Lietuvos įstatymų nesilaiko.

Viename Užsieniečių registracijos centro bendrabučio kambaryje nelegalams įrengta patalpa sportui. Ant ten kabančios bokso kriaušės kažkas su klaidomis rusiškai užrašė: "Migracijos departamentas".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.