aA
Nepriklausomas viešosios nuomonės tyrimų centras "The Pew Research Center for the People and the Press" išspausdino 16 tūkst. žmonių, gyvenančių 20 pasaulio šalių, apklausos rezultatus, kurie rodo, kad po karo Irake šių valstybių gyventojai ėmė prasčiau vertinti JAV ir nebepasitikėti Jungtinėmis Tautomis (JT).
USA flag
Taip pat paaiškėjo, kad Vakarų Europos gyventojai siekia tapti labiau nepriklausomais nuo Amerikos, o musulmoniškų šalių žmonės iš esmės teigiamai žiūri į demokratiją.

Rusija pateko tarp pirmų penkių valstybių, kurių piliečiai labiausiai nerimauja dėl galimo Jungtinių Valstijų puolimo. 71 proc. rusų nuogąstauja, kad JAV prieš jų šalį gali imtis karinės jėgos. Amerikos agresijos taip pat baiminasi 74 proc. Indonezijos, 72 proc. Nigerijos bei Pakistano ir 71 proc. Turkijos gyventojų.

JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) neturi pasaulyje didelio pasitikėjimo. Populiarumo a tžvilgiu jį pralenkė Rusijos lyderis Vladimiras Putinas, Prancūzijos vadovas Jacques'as Chiracas (Žakas Širakas), Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis (Gerhardas Šrėderis), JT generalinis sekretorius Kofi Annanas (Kofis Ananas), Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Abdullah (Abdula) ir Britanijos premjeras Tony Blairas (Tonis Bleras).

Įdomu tai, kad tarp pasaulio lyderių, kurių veikla sulaukia didžiausio žmonių pritarimo, pateko ir teroristų tinklo "al Qaeda" lyderis Osama bin Ladenas, kurį labiausiai mėgsta Palestinos savivaldoje, Indonezijoje, Pakistane, Jordanijoje ir Maroke.

Ši apklausa taip pat atskleidė, kad žmonija ėmė palankiau vertinti globalizacijos procesus. Dauguma respondentų pažymėjo, kad tarptautinės prekybos plėtra turi teigiamos įtakos jų šalies gerovei. Tokios nuomonės laikėsi 78 proc. amerikiečių, 91 proc. kinų, 72 proc. japonų, 89 proc. bulgarų ir 78 proc. lenkų.

Tačiau daugelio pažengusių valstybių gyventojai mano, kad reikėtų sugriežtinti užsieniečių įvažiavimo į jų šalį taisykles. Palyginti su 2001 metais, imigracijos apribojimo šalininkų gretos gerokai pagausėjo.

2003-aisiais už tokių priemonių įvedimą pasisakė 81 proc. amerikiečių, 80 proc. britų, 75 proc. prancūzų, 67 proc. vokiečių, 72 proc. rusų ir 67 proc. ukrainiečių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.