aA
Rusijos ir Irano kontrakto, numatančio tiekti Rusijos branduolinį kurą Irano Bušero atominei elektrinei, derinimas gali trukti dar ilgai, penktadienį pareiškė Rusijos atominės energetikos ministras Aleksandras Rumiancevas.
Branduolinis kuras, nuclear
Branduolinis kuras, nuclear
Kaip praneša "Reuters", svarbiausia kliūtimi vedat derybas tapo neįprastas Irano reikalavimas, kad Rusija pirktų iš jo panaudotą branduolinį kurą. Pasak ministro, optimaliausia išeitis iš susidariusios padėties būtų pakelti Rusijos į Bušerą tiekiamo kuro kainas.

A.Rumiancevas taip pat atmetė spėliones, neva Rusija stabdo bendradarbiavimą su Iranu šioje srityje, pataikaudama Jungtinėms Valstijoms.

Bendras Maskvos ir Teherano projektas kelia didelį JAV nepasitenkinimą. Vašingtonas mano, kad Iranas atominės elektrinės statybą Bušere naudoja kaip branduolinio ginklo programos priedangą. Iranas šiuos pareiškimus kategoriškai neigia.

JAV ambasadorius Rusijoje Alexanderas Vershbow (Aleksandras Veršbou) apkaltino Iraną, jog šis vengia atsakyti į jam pateikiamus klausimus, vadinasi, turi, ką slėpti.

Diplomatas taip pat pareiškė, kad Rusijos pagalba Iranui realizuojant branduolinę programą ir vystant raketų technologijas komplikuoja Rusijos ir Amerikos bendradarbiavimą kosmoso ir taikaus atomo srityje.

Tačiau JAV tikisi, jog sugebės įtikinti Rusiją atsisakyti nuo 800 mln. dolerių kontrakto su Iranu. Rusija savo ruožtu tvirtina, kad Vašingtono įtarimai dėl Irano branduolinės programos neturi pakankamo pagrindo.

JAV viliasi, kad būtinų įrodymų joms pateiks inspekcija, kurią Irane atliks Jungtinių Tautų Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA), iki šių metų spalio 31 dienos laukianti iš Irano sutikimo atlikti patikrinimą.

Anksčiau JAV valstybės departamentas įvedė ekonomines sankcijas Rusijos valstybinei kompanijai "Tulos prietaisų konstravimo biuras", apkaltinęs pardavus naujausių ginklų Iranui.

Valstybės departamento sprendimas grindžiamas naujausiu CŽV pranešimu, kuriame teigiama, kad per 2002 metus Rusija pardavė Iranui ginklų už 300 mln. dolerių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.