aA
Apklausų duomenys rodo, jog 70 proc. italų mano, kad euras nuskurdino jų šalį, praneša konservatyvus Italijos savaitraštis "Panorama. Anksčiau Italijos gyventojai buvo vieni iš aršiausių euro šalininkų ir noriai mokėjo specialų mokestį, kuris turėjo sumažinti šalies biudžeto deficitą ir tokiu būdu padėti pasirengti narystei euro zonoje.
Euras, eurai
Euras, eurai
© EPA-ELTA
Tačiau po euro įvedimo praėjus beveik dvejiems metams italų meilė eurui išblėso.

Kompanijos "Datamedia" atliktos apklausos duomenimis, tik 12,7 proc. respondentų sakė, kad po euro įvedimo jų pasitikėjimas bendra Europos valiuta išaugo. Tuo tarpu 9 proc. apklaustųjų manė, kad euras Italijos ekonomikai neturėjo jokios įtakos.

Apklausos rezultatai buvo paskelbti tuoj po antradienį įvykusio streiko, kurį organizavo Italijos vartotojų teisių gynėjų grupės, protestuojančios prieš pernelyg didelį kainų augimą, kurį sukėlė euro įvedimas.

Nors šiuo metu infliacija Italijoje siekia 2,8 proc., vartotojų grupės teigia, jog realios pragyvenimo išlaidos padidėjo daugiau nei rodo oficialūs duomenys.

Pusė "Datamedia" apklaustų žmonių mano, kad euras padvigubino kainas. Nors šiuo metu vienas euras kainuoja 2 tūkst. lirų, 50,4 proc. respondentų teigė, jog vienas euras yra vertas 1 tūkst. lirų. Keista, tačiau beveik 10 proc. italų už vieną eurą duotų 500 lirų, o tai yra tik ketvirtoji realios euro vertės dalis.

Nepaisant visų protestų, tik trečdalis italų norėtų grįžti prie nacionalinės valiutos.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.