aA
Annos Lindh (Anos Lind) asmeniniai draugai ir bendražygiai politikos bei diplomatijos srityse iš Švedijos ir viso pasaulio penktadienį Stokholmo rotušėje, kur buvo surengta jos pagerbimo ceremonija, jausmingai atsisveikino su velione. Į atminimo ceremoniją Stokholmo rotušėje susirinko 1,3 tūkst. aukščiausių šalies bei užsienio pareigūnų, velionės giminaičių ir artimų draugų.
A.Lindh laidotuvės
A.Lindh laidotuvės
© EPA-ELTA
Populiari Švedijos užsienio reikalų ministrė A.Lindh rugsėjo 11 dieną mirė nuo sužeidimų peiliu, kuriuos patyrė dieną prieš tai, per užpuolimą vienoje prabangioje parduotuvėje.

Švedijos policija, kuri piktai kritikuojama dėl nesugebėjimo apginti A.Lindh, penktadienį sostinėje dislokavo didžiausias pajėgas per 17 metų.

Saugumo pajėgos patruliuoja sostinės gatvėse ir ant tiltų, aplink rotušę uždarytos gatvės ir vandens keliai, virš sostinės uždrausta skraidyti lėktuvams.

Jos pagerbimo ceremonijoje dalyvavo britų užsienio reikalų sekretorius Jackas Straw (Džekas Stro), kurį A.Lindh vieno susitikimo metu privertė palaukti, kad galėtų telefonu pasikalbėti su savo sūnumi, Vokietijos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrai Joschka Fischeris (Joška Fišeris) ir Dominique'as de Villepinas (Dominikas de Vilpenas), Europos Komisijos pirmininkas Romano Prodi (Romanas Prodis) ir daug kitų aukšto rango diplomatų.

Ant pagrindinių rotušės marmuro laiptų buvo padėta didelė besišypsančios A.Lind fotografija, o patys laiptai buvo dekoruoti velionės mėgstamiausiomis gėlėmis - mėlynais pentiniais.

Į ceremoniją neatvyko Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Kofi Annanas (Kofis Ananas) ir JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas), kuris negalėjo išskristi iš Vašingtono, nes dėl JAV Rytų pakrantėje siaučiančios audros "Isabel" oro uostas jau buvo uždarytas.

Atminimo renginys prasidėjo švedų dainininkės Evos Dahlgren daina "An Angel in the Room", po kurios kalbą pasakė Švedijos premjeras Goeranas Perssonas (Joranas Peršonas). 1998 metais jis paskyrė A.Lindh šalies užsienio reikalų ministre.

"Annos Lindh su mumis nebėra. Ši mintis vis dar tokia svetima, tokia nepriimtina. Mūsų atmintyje ji tebėra tokia gyva, - sakė jis. - Mes ją praradome, taip jau yra. Šis suvokimas toks skausmingas".

Buvęs britų užsienio reikalų sekretorius Robinas Cookas (Robinas Kukas) prieš ceremoniją Švedijos radijui sakė, kad prisimins A.Lindh "nepaprastą nuoširdumą ir jos asmenybę".

"Sunku patikėti, kad to nepaprasto nuoširdumo nebėra", - sakė jis ir pavadino velionę "didžia politike" bei "Europos balsu".

Buvo numatytos ir Europos Sąjungos (ES) komisaro Chriso Patteno (Kriso Pateno) bei Graikijos užsienio reikalų ministro Georgo Papandrėjo (George Papandreou) kalbos, taip pat - Švedijos operos žvaigždės Anne Sofie von Otter (Anės Sofi fon Oter) pasirodymas.

Švedijos saugumo policijos vadovas Kurtas Malmstroemas (Kurtas Malmstriomas) pripažino, jog policijos išvada, kad A.Lindh nereikia asmens sargybinio, nes jokia grėsmė jai negresia, buvo "nesėkmė".

Penktadienį Švedijos prokurorai paprašė pratęsti įtariamo ministrės žudiko Pero Olofo Svenssono (Pero Olofo Svensono), kuris buvo suimtas anksčiau šią savaitę, sulaikymą.

A.Lindh laidotuvės, kuriose dalyvaus tik jos artimieji, įvyks šeštadienį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.