aA
Finansų ministrė Dalia Grybauskaitė minima kaip reali kandidatė į Europos komisaro postą, dėl kurio, kaip teigiama, ji gali pasitrauktų iš Vyriausybės dar iki kadencijos pabaigos. Teigiama, kad ministė galėtų iškeisti Vilnių į Briuselį dėl kelių priežasčių: kitas biudžetinis pusmetis bus labai sudėtingas, be to, tvirtinama, esą ministrė ne kartą yra reiškusi norą grįžti į diplomatinę tarnybą.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė
© ELTA
Kaip galimas kandidatas į šį postą taip pat minimas Seimo vicepirmininkas Vytenis Andriukaitis tikina, jog kol kas toks klausimas nekeliamas.

Gali pasitraukti

Pasak LŽ šaltinių, Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) ar jos frakcija Seime iki šiol nėra svarsčiusi Grybauskaitės kandidatūros į postą Briuselyje, tačiau prieš kurį laiką socialdemokratai per neoficialius pokalbius palankiai vertino Auštrevičiaus kandidatūrą. "Pirmiausia akcentuotos šio žmogaus asmenines savybės. Jis yra geras vadybininkas, turi reikiamų žinių bagažą", - LŽ sakė vienas įtakingiausių Seimo socialdemokratų. Kita vertus, kai kurie LSDP atstovai tuo pat metu abejojo dėl politinių Auštrevičiaus pažiūrų.

Kaip jau skelbta, Auštrevičius turėtų tapti didumą Europos komiteto funkcijų perimsiančio naujo padalinio prie Vyriausybės kanceliarijos vadovu. Tačiau kai kurie šaltiniai pažymi, jog šis padalinys vaidins veikiau simbolinį vaidmenį, o realus darbas teks šakinėms ministerijoms. Todėl teigiama, kad vadovauti naujai struktūrai Auštrevičius nesutiks.

Kalbas neigia

Vakar kalbintas Andriukaitis tikino neturįs didelių ambicijų tapti Lietuvai atstovaujančiu komisaru. "Mano pavardė minima, nes šį tą nutuokiu ES teisinėje erdvėje", - kalbėjo Seimo vicepirmininkas. Andriukaitis teigė nenorįs Lietuvoje mesti pačių svarbiausių projektų - apibūdino juos kaip trečią konstitucinę Lietuvos reformą. "Kandidatų sąraše mano pavardė gali būti, bet ne pirmose eilutėse", - pažymėjo Seimo vicepirmininkas. Jis taip pat priminė, kad neketina balotiruotis į Europos Parlamentą, teigė, jog ir toliau liks LSDP gretose.

Įtakingi LSDP veikėjai irgi abejoja dėl Seimo nario kandidatūros į komisaro postą. "Žinant premjero Algirdo Brazausko "meilę" Andriukaičiui, vargu ar galima tikėtis, kad jis bus paskirtas komisaru", - sakė socialdemokratai.

"Tikimasi, jog Grybauskaitės dalyvavimas EK padės "išmušti" daugiau pinigų", - neslėpė didelių ministrės galimybių tapti komisare Andriukaitis. Vis dėlto jis leido suprasti, kad mažos Lietuvos atstovui būtų naivu tikėtis vadovauti esminiams komisariatams.

Be to, pasak Andriukaičio, derėtų atkreipti dėmesį ir į "partines šeimas" ES struktūrose. "Mano žiniomis, EK nėra nepartinių", tikino jis. Paklaustas apie nepartinės Grybauskaitės galimybes EK, Andriukaitis pažymėjo, jog ministrė yra socialdemokratų Vyriausybėje, jos politinė orientacija - akivaizdi.

Lietuvos atstovai tikisi, kad bus pasirinktas modelis, pagal kurį visos 25 išsiplėtusios ES šalys deleguos po vieną komisarą. Europos Parlamentas dėl komisarų balsuos kitų metų gegužės pradžioje. Pasak Andriukaičio, Lietuvos deleguotas asmuo nuo 2004 metų gegužės 1-osios dar netaps visateisiu komisaru. Komisarai bus patvirtinti tik nuo lapkričio.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"