aA
Latvijos gyventojai pritars stojimui į Europos Sąjungą (ES), dvi dienos prieš lemtingą balsavimą šioje bene labiausiai dėl narystės dvejojusioje šalyje pranešė visuomenės nuomonės tyrimo agentūros.
Kompanija "Latvijas Fakti" ketvirtadienį paskelbė, kad rugsėjo 12-16 dienomis atliktos apklausos metu 63,2 proc. balsuoti ketinančių žmonių pritaria Latvijos narystei ES. Tai gerokai didesnis skaičius nei rugpjūčio mėnesį, kai balsuoti už narystę ketino kiek daugiau nei 50 proc. Latvijos gyventojų, planuojančių dalyvauti referendume.

Dabar prieš narystę ketina balsuoti 29,1 proc. žmonių, o 7,7 proc. dar neapsisprendė.

Apklausus tūkstantį balsavimo teisę turinčių žmonių paskelbta, kad šeštadienio referendume ketina dalyvauti 80,6 proc. visų rinkėjų.

Tendenciją balsuoti už Latvijos stojimą į ES ir narystės priešininkų bei dvejojančių žmonių skaičiaus mažėjimą ketvirtadienį patvirtino ir kita gyventojų apklausas rengianti kompanija "InMind".

Ši kompanija rugsėjo 8-14 dienomis apklausė 606 žmones. 91,1 proc. jų sakė, kad ketina balsuoti, 56,5 proc. planavo balsuoti už prisijungimą prie ES, 23,9 proc. nori balsuoti prieš šalies narystę šiame bloke, o 19,6 proc. dar neapsisprendė.

"Latvijas Fakti" atstovas spaudai sakė, jog šie rezultatai nepaliko jokių abejonių, kad Latvijos gyventojai, kurių iš viso yra 2,3 mln., pritars savo šalies stojimui į Sąjungą.

Pasak jo, rinkėjus paveikė aktyvi šalies lyderių, tarp jų - prezidentės Vairos Vykės-Freibergos ir premjero Einaro Repšės, kampanija ir kaimyninės Estijos per praėjusio sekmadienio referendumą priimtas sprendimas stoti į ES.

Pagal Latvijos įstatymus, referendumo rezultatai galios tik tuo atveju, jei jame dalyvausiančių rinkėjų skaičius nebus mažesnis už pusę tų žmonių, kurie dalyvavo 2002 metų spalį vykusiuose parlamento rinkimuose, skaičiaus. Taigi referendume turi dalyvauti mažiausiai 497 543 žmonės - 35,14 proc. visų rinkėjų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.