aA
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) padalijo beveik ketvirtį milijono šešioms geriausiai per pastaruosius Seimo ir savivaldybių tarybų rinkimus pasirodžiusioms partijoms, penktadienį rašo dienraštis "Respublika". Paaiškėjo, kad vienas rinkėjo balsas vienai partijai garantuoja maždaug 5,8 cento iš valstybės biudžeto.
Išmalda, begging
Išmalda, begging
Bendros sumos dalis partijai apskaičiuojama pagal gautų balsų skaičių.

Didžiausia dalis teko į vieną opozicinę partiją susijungusiems liberalams ir centristams, mažiausia - prie valdančiosios daugumo prisišliejusiai Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungai.

Šiemet iš valstybės biudžeto partijoms skirta 483 tūkst. litų. Pirmoji šios sumos pusė padalyta pavasarį, o šio trečiadienio vakarą VRK paskirstė likusius daugiau nei 241 tūkst. litų.

Į dotaciją gali pretenduoti partijos, kurios per pastaruosius rinkimus surinko daugiau nei 3 proc. visų rinkėjų balsų.

VRK dalijo pinigus tarp aštuonių partijų sąrašų, nes per 2000 metų Seimo rinkimus kaip savarankiškos partijos dar egzistavo šiuo metu su liberalais susijungę centristai bei su LDDP susijungę socialdemokratai.

Susumavusi 2000-ųjų Seimo ir 2002-ųjų savivaldybių tarybų rinkimų rezultatus, VRK liberalams ir centristams skyrė 68 tūkst. litų. Antroje vietoje atsidūrė valdančioji Socialdemokratų partija, gavusi šiek tiek daugiau nei 66 tūkst. litų. Kita valdančioji partija - socialliberalai - gavo beveik 49 tūkst. litų.

Konservatoriams atiteko apie 27 tūkst. litų, krikščionims demokratams - 16 tūkst. litų, o Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungai skirta beveik 15 tūkst. litų.

Į valstybės biudžeto dotaciją negalėjo pretenduoti Seime frakciją turinti vadinamoji prezidentė partija - liberalai demokratai. Mat per 2000 metų rinkimus dėl parlamento kėdžių šios partijos atstovai dar kovojo liberalų gretose, o per pastaruosius savivaldybių rinkimus neseniai susikūrusi partija gavo tik 1,24 proc. rinkėjų balsų.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas tvirtino, kad partijoms iš valstybės biudžeto mokamos lėšos yra juokingai mažos.

"Tarp rinkimų iš valstybės biudžeto gaunamus pinigus mūsų partijos paprastai naudoja būtiniausioms reikmėms ir savo buitinei egzistencijai palaikyti - mokesčiams už komunalines paslaugas, šildymą, komunikacijas. Šie pinigai sudaro maždaug 10 proc. lėšų, kurios skiriamos kovai rinkimuose", - sakė Z.Vaigauskas.

Pasak VRK pirmininko, iš valstybės gaunamų pinigų partijoms per mažai, kad būtų galima išlaikyti ekspertus, konsultantus, kurti programas ir kitaip plėtoti veiklą.

Z.Vaigauskas teigė matęs, kaip atrodo Vakarų Europos valstybių partijų būstinės ir aparatai.

"Palyginti su tuo, mūsų partijos yra vargšų vargšai ir mėgėjų klubai. Švedijoje, Vokietijoje stovi didžiuliai pastatai, kuriuose dirba būriai žmonių ir ne tik šių valstybių sostinėse. Galima sakyti, kad tai - nedidelės valstybės, tačiau taip pat yra ir kitose šalyse, dydžiu panašiose į Lietuvą", - sakė VRK pirmininkas.

Z.Vaigausko nuomone, turėtų būti nustatytas toks partijų finansavimas, iš valstybės biudžeto mechanizmas, pavyzdžiui, kasmet skiriamas pastovus biudžeto procentas, kuris būtų skirstomas ne tik pagal pasirodymą rinkimuose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.