aA
Vilniaus apygardos prokuratūros pareigūnai iš esmės baigė ikiteisminį tyrimą dėl aktorės Marie Trintignant (Mari Trentinjan) nužudymo, tačiau negali bylos perduoti teismui dėl formalių priežasčių.
Marie Trintignant
Marie Trintignant
© ELTA
"Visos apklausos yra baigtos, bet iki šios dienos dar negavome Prancūzijos atsakymo į mūsų teisinės pagalbos prašymą atsiųsti oficialų aktorės palaikų skrodimo aktą bei kai kurių cheminių tyrimų rezultatus",- Eltai sakė Vilniaus apygardos prokuratūros vadovas Ramutis Jancevičius.

Minėti duomenys reikalingi Lietuvos teismo medicinos ekspertizės specialistams, kurie turi pateikti savo išvadą apie M.Trintignant mirties priežastis.

R.Jancevičius pabrėžė nekaltinąs Prancūzijos kolegų nerangumu. "Jie ne todėl nesiunčia dokumentų, kad nenori, bet todėl, kad negali labai greitai to padaryti",- aiškino R. Jancevičius.

Pavyzdžiui, tarp laukiamų cheminės ekspertizės duomenų yra smegenų audinių fiksavimo formaline rezultatai. Pagal nustatytą metodiką šie audiniai turi būti tam tikrą laiką chemiškai apdorojami ir paspartinti šio proceso negalima, sakė pareigūnas.

Prancūzijoje paskelbti aktorės kūno skrodimo duomenys rodo, kad M.Trintignant patyrė keletą smūgių į galvą. Bylos duomenimis, mirtinus smūgius sudavė aktorės nužudymu įtariamas jos artimas draugas dainininkas Betrandas Cantat (Bertranas Kanta). Jis laukia teismo Lukiškių tardymo izoliatoriuje- kalėjime.

Paryžiuje mirusios aktorės palaikų skrodimo aktą į Vilnių rugpjūčio pabaigoje atvežė Prancūzijos teismo pareigūnė Nathalie Turquey (Natali Turkė). Šio akto turinys buvo išverstas į lietuvių kalbą ir dėl to problemų nebekiltų.

Tačiau bylai reikalingi oficialiai patvirtinti dokumentai su visais antspaudais, o patvirtinto skrodimo akto taip pat iki šiol nėra, pabrėžė A.Jancevičius.

Todėl prokuratūros vadovas teigė negalįs labai konkrečiai atsakyti į klausimą, kada B.Cantat byla bus perduota teismui.

"Jeigu viskas būtų idealu, jeigu šiandien gautume prancūzų atsakymą, aš manau, Lietuvos ekspertai per dvi tris savaites atliktų ekspertizę ir parašytų išvadą. Aš esu optimistas - gal duos Dievas, iki spalio vidurio ar antros pusės ta byla nukeliaus į teismą. Bet prognozės visada yra pats nedėkingiausias dalykas",- pripažino R. Jancevičius.

M.Trintignant nužudymo byla turėtų būti nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme. Pagal 129 Lietuvos baudžiamojo kodekso straipsnio 1 dalį už kito žmogaus nužudymą numatoma nuo 5 iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė. Įsiteisėjus nuosprendžiui, B.Cantat galėtų būti išsiųstas atlikti bausmės į Prancūziją.

41 metų M.Trintignant buvo brutaliai sumušta naktį į liepos 27-ąją sostinės senamiesčio viešbutyje "Domina Plaza". Po penkių parų aktorė mirė vienoje iš Paryžiaus apylinkių ligoninių nuo smegenų edemos. Visą šį laiką ji nebuvo atsigavusi po komos.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.