aA
Penktadienį oficialų vizitą Lietuvoje pradėsiantį Izraelio parlamento (Kneseto) pirmininką Reuveną Rivliną saugos sustiprintos apsaugos pajėgos. R.Rivlinas į Lietuvą atvyksta dalyvauti žydų genocido per Antrąjį pasaulinį karą aukų pagerbimui skirtuose renginiuose ir susitikti su Lietuvos vadovais.
Už Lietuvos ir Lietuvoje viešinčių oficialių svečių apsaugą atsakingo Vadovybės apsaugos departamento (VAD) direktorius Raimundas Kairys BNS sakė, kad faktinio karo stovyje su palestiniečių savivalda esančio Izraelio Kneseto pirmininką vizito Lietuvoje metu saugos daugiau pareigūnų. Drauge jis pažymėjo, kad departamentas ne pirmą kartą saugo Izraelio pareigūnus, todėl kokių nors išskirtinių priemonių, nei buvo iki šiol, imtis neketinama.

VAD direktorius nepasakė, kiek asmens sargybinių saugos R.Rivliną, tačiau pažymėjo, kad jų bus daugiau nei būna paprastai, kai saugomi kitų šalių parlamentų vadovai. Kneseto vadovą Lietuvoje lydės ir pareigūnai iš Izraelio specialiųjų tarybų.

R.Kairys patikino, kad eismas Vilniuje, Kaune ir Kėdainiuose, kur viešės Kneseto pirmininkas, nebus stabdomas, jis bus trumpam sustabdomas tik prie sankryžų, kurias kirs kortežas, todėl didesnių nepatogumų, VAD direktoriaus teigimu, miestiečiams nekils.

Užsienyje viešint delegacijoms iš Izraelio, paprastai imamasi išskirtinių saugumo priemonių. Dėl Izraelyje dažnai vykstančių teroro išpuolių prieš žydus šios šalies gyventojai nesijaučia saugūs ir keliaudami po užsienio valstybes.

Iki rugsėjo 24-osios Lietuvoje viešėsiantis Kneseto pirmininkas susitiks su prezidentu Rolandu Paksu, Seimo pirmininku Artūru Paulausku, premjeru Algirdu Brazausku, užsienio reikalu ministru Antanu Valioniu, Seimo tarpparlamentinių ryšių su Izraeliu grupės nariais.

Antradienį R.Rivlinas pasakys kalbą Lietuvos žydų genocido aukoms paminėti skirtame Seimo posėdyje, dalyvaus holokausto aukų pagerbime Panerių memoriale ir žydų gelbėtojų apdovanojime Prezidentūroje, t orų perdavimo ceremonijoje Lietuvos žydų religinėms bendruomenėms, kalbės tarptautinės konferencijos "Litvakai ir jų pasaulis" atidaryme ir vakare Vilniaus geto sunaikinimo 60-mečiui paminėti, lankysis Kaune ir Kėdainiuose.

Per nacių okupaciją Antrojo pasaulinio karo metais buvo sunaikinti per 90 procentų iš 220 tūkstančių tuometinės Lietuvos žydų bendruomenės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.