aA
Trečiadienį Latvijos Aukščiausiasis Teismas pakeitė kardomąją priemonę kaltinamajam antivalstybine veikla buvusiam Rygos ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) kariui Igoriui Gorbanui iš pasirašymo neišvykti į policijos priežiūrą, pranešė agentūrai BNS teismo darbuotojai.
Igoris Gorbanas
Kaip jau pranešta, rugpjūčio 15 dieną Rygos apygardos teismas paleido I.Gorbaną, pakeitęs anksčiau paskirtą kardomąją priemonę - areštą į pasirašymą neišvykti. I.Gorbanas buvo paleistas iš arešto teismo salėje.

Latvijos generalinė prokuratūra padavė protestą dėl Rygos apygardos teismo sprendimo paleisti kardomąją priemonę I.Gorbanui, kurį birželį Lietuva išdavė Latvijai.

Iš viso I.Gorbanas Lietuvoje ir Latvijoje buvo suimtas apie 10 mėnesių. Jis sakė teismui, kad "užteko šio laiko suvokti savo klaidą, palikus dešimtojo dešimtmečio pabaigoje Latviją" - nepaisydamas paskirto pasirašymo neišvykti, jis tada išvyko dirbti į Rusiją, į Kaliningrado sritį.

Per tą laiką I.Gorbanui gimė sūnus, kuriam dabar 10 mėnesių. Buvusio omonininko civilinė žmona su kūdikiu gyvena Rusijoje, I.Gorbanas ketina ir toliau likti Rygoje, gyventi čia drauge su motina ir broliu.

Latvijos teisėsauga pateikė I.Gorbanui kaltinimą pagal Baudžiamojo kodekso 59 straipsnį, numatantį laisvės atėmimą nuo 10 iki 15 metų su turto konfiskavimu už antivalstybinę veiklą.

Birželio 20 dieną Lietuva išdavė Latvijai buvusį omonininką, kuris buvo sulaikytas pernai spalio 31 dieną Šilutės rajone.

2002 metų lapkričio 11 dieną Lietuvos generalinė prokuratūra gavo prašymą išduoti 33-ejų metų I.Gorbaną, kuris kaltinamas dalyvavęs posovietinėje antivalstybinėje veikloje Latvijoje 1991 metų sausį.

Žinia apie ketinimą perduoti I.Gorbaną Latvijai, kur jis kaltinamas nusikaltimais valstybei, sukėlė pasipiktinimą Lietuvoje, turint pranešimų, kad jis gali būti susijęs su Lietuvos pasieniečių ir policininkų nužudymu Medininkų pasienio kontrolės poste Baltarusijos pasienyje prieš 12 metų. Lietuvos prokurorai neigia I.Gorbano kaltę Medininkų tragedijoje.

Sovietų Sąjungos ypatingosios paskirties milicijos būriai aktyviai dalyvavo išpuoliuose prieš Baltijos šalių valstybės institucijas ir gyventojus.

Per 1991 metų sausio įvykius, kai Sovietų Sąjungos okupacinė armija ir KGB mėgino nuversti teisėtą valdžią, Rygoje, kaip ir Vilniuje, žuvo žmonių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.