aA
BBC žurnalistas Andrew Gilliganas (Endrius Giliganas), pirmasis paskelbęs, kad Didžiosios Britanijos premjero Tonio Blairo (Tonio Blero) vyriausybė "pagražino" Irako dosjė, siekdama užsitikrinti visuomenės paramą karui su Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) režimu, trečiadienį prisipažino savo reportaže padaręs klaidų.
Duodamas parodymas teisminiam tyrimui, kuris aiškinasi britų ginklų eksperto Davido Kelly (Deivido Kelio) mirties aplinkybes, A.Gilliganas sakė, kad jis suklydo pavadindamas Gynybos ministerijos konsultantą "žvalgybos tarnybų šaltiniu".

"Padariau tai netyčia, man tiesiog išsprūdo, kaip gana dažnai atsitinka tiesioginio eterio metu", - sakė A.Gilliganas, neigdamas, kad taip norėjo sureikšminti savo pranešimą.

D.Kelly nusižudė liepos mėnesį, Gynybos ministerijai patvirtinus, kad ginklų ekspertas galėjo būti A.Gilligano informacijos šaltinis. Dėl su šia savižudybe susijusio skandalo šalies ministras pirmininkas Tony Blairas (Tonis Bleras) pateko į aštriausią krizę per šešerius savo valdymo metus.

A.Gilliganas, rengiantis reportažus BBC radijo programai "Today", maždaug savaitė iki skandalingos gegužės 29 dienos laidos buvo susitikęs su D.Kelly viename Londono viešbučių. Vėliau BBC transliuotame reportaže buvo išsakyti įtarimai, kad T.Blairo vyriausybė sureikšmino žvalgybos duomenis apie Iraką, kurie buvo įtraukti į 2002 metų rugsėjo mėnesio dosjė.

Į dosjė buvo įtrauktas ir neva žvalgybos informacija paremtas teiginys, kad Irakas gali per 45 minutes paleisti į darbą cheminius ar biologinius ginklus.

Dauning Strytas pasipiktino šiuo BBC reportažu ir įsivėlė į aršų kivirčą su šiuo transliuotoju, taip dar labiau pakurstydamas žurnalistus išsiaiškinti tikrąjį informacijos šaltinį.

Per kryžminę apklausą atsakinėdamas į vyriausybės teisininko klausimus, A.Gilliganas ir toliau laikėsi ankstesnės savo versijos, kad būtent D.Kelly jam pasakė, jog teiginys apie 45 min. yra "nepatikimas" ir buvo įtraukas į dosjė nepaisant kai kurių žvalgybos tarnybų pareigūnų prašymo to nedaryti.

Tačiau A.Gilliganas pripažino klydęs, kai tvirtino, jog būtent iš D.Kelly buvo gauta reportaže paminėta infromacijai, kad vyriausybė žinojo apie galimus Irako dosjė netikslumus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.