aA
Vienas svarbiausių Ispanijos kovos su terorizmu pareigūnų, teisėjas Baltasaras Garzonas (Baltazaras Garsonas)antradienį pateikė oficialius kaltinimus 35-iems asmenims, kurie įtariami prisidėję prie 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių Jungtinėse Valstijose.
Rugsėjo 11-oji, teroras Niujorke
Rugsėjo 11-oji, teroras Niujorke
© EPA-ELTA
Tarp asmenų, kuriems pateikti kaltinimai dėl terorizmo, yra ir tinklo "al Qaeda" lyderis Osama bin Ladenas bei arabų televizijos kanalo "Al Jazeera" žurnalistas.

"Al Qaeda" kuopelės veiklos Ispanijoje tyrimui vadovaujantis B.Garzonas išdavė tarptautinį orderį suimti O.bin Ladenui. Pasak teisėjo, "al Qaeda lyderis, jei bus sulaikytas, turės būti perduotas Ispanijai, nes gauta pakankamai svarių įrodymų, kad būtent čia buvo planuojami rugsėjo 11-osios išpuoliai.

Ispanijos kovos su terorizmu pareigūnai yra suėmę nemažai įtariamųjų, kurie, pasak jų, susiję su šiais išpuoliais. B.Garzonas nurodė iki teismo laikyti juos įkalinimo vietose be teisės į paleidimą už užstatą.

JAV vadovaujamoms pajėgoms iki šiol nepavyko rasti O.bin Ladeno, kuris yra kaltinamas rugsėjo 11-osios teroro išpuolių, per kuriuos žuvo daugiau nei 3 tūkst. žmonių, organizavimu.

Tarp kaltinamųjų yra ir "Al Jazeera" korespondentas 56-erių metų Tayseeras Alouni (Taisiras Alunis), kuris netrukus po tragiškų rugsėjo 11-osios įvykių ėmė interviu iš O.bin Ladeno. Sirijoje gimęs T.Alouni buvo suimtas šį mėnesį ir teismo laukia kalėjime.

Kaltinimai pateikti ir Imadui Eddinui Barakatui Yarkasui (Imadui Edinui Barakatui Jarkasui), dar žinomam Abu Dahado vardu. Jis įtariamas vadovavęs "Al Qaeda" vietos kuopelei ir taip pat yra suimtas.

B.Garzonas, kuris anksčiau susilaukė tarptautinio dėmesio nesėkmingai bandęs nuteisti buvusį Čilės prezidentą Augusto Pinochetą (Augustą Pinočetą), pranešė, kad visi sulaikyti ir Ispanijos kalėjimuose laikomi įtariamieji dar kartą duos parodymus rugsėjo 24 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.