aA
"Italai sutiko su mūsų argumentais, kad finansinės kompensacijos už prieškario Lietuvos ambasados pastatą kelias yra tinkamiausias, tai rodo ir pavyzdys, kaip analogišką problemą pavyko išspręsti Prancūzijoje. Tereikia sprendimo politiniame lygmenyje. Tikimės pasiekti pažangos per šį pusmetį, per Italijos pirmininkavimą Europos Sąjungoje", - sakė diplomatas.

Viešėdamas Romoje, N.Germanas aptarė problemą su Italijos URM Europos šalių generaliniu direktoriumi Paolo Pucci di Benisichi (Paolu Pučiu di Benisiki) bei apžiūrėjo neseniai Italijos pasiūlytą Lietuvos diplomatų reikmėms išsinuomoti pastatą.

"Artėjame prie išvados, kad Italijos mums prieš kelis mėnesius pasiūlytas pastatas neatitinka ambasadai keliamų reikalavimų", - sakė N.Germanas.

Jo teigimu, siūlomas pastatas reikalauja rimto remonto, nesutvarkyta jo aplinka, nėra privažiavimo ir parkavimo vietos automobiliams, pastatas neatitinka saugumo reikalavimų. Pasak N.Germano, vargu ar Lietuvai verta investuoti milžiniškas lėšas šių trūkumų šalinimui.

Be to, pasak Lietuvos diplomato, "pastato vieta - neprestižinė, aplink gyvena nemažai asocialių asmenų". Šį pastatą Italija pasiūlė išnuomoti už simbolinę 1 euro kainą 99 metams su galimybe nuomą pratęsti.

Lietuva pastatą ambasadai Romoje įsigijo ketvirtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, tačiau spėjo sumokėti tik 46,6 proc. jo tuometinės vertės.

Kaip ir Prancūzija, Italija prieš Antrąjį pasaulinį karą iškraustė nepriklausomybę praradusios Lietuvos diplomatus. Pokarį ambasados pastatas atiteko Sovietų Sąjungai. Dabar šiame pastate prestižinėje Romos vietoje Nomentanos gatvėje yra įsikūrusi Rusijos diplomatinė atstovybė.

Prancūzijos valdžia nusprendė išmokėti Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims kompensacijas už jų prieškarį Paryžiuje turėtas ambasadas, kuriose dabar taip pat įsikūrę diplomatinę neliečiamybę turintys Rusijos piliečiai. Už daugiau kaip 12 mln. litų kompensaciją Lietuva įsigijo pastatą ambasadai Paryžiuje, kuriame jau įsikūrė.

Ambasadoriaus Edmino Bagdono vadovaujama Lietuvos ambasada Romoje šiuo metu patalpas nuomojasi.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.