aA
Prezidentas Rolandas Paksas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriaus Valentino Junoko praprašė pa aiškinti, kodėl lėtai triamas teisės į žemės nuosavybę atkūrimas Žemės ūkio ministerijai pavaldžiose institucijose.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© ELTA
Pasak prezidento spaudos tarnybos pranešimo, susitikime trečiadienį R.Paksas paprašė STT direktoriaus kuo greičiau suformuluoti atsakymus, kodėl tyrimas vyksta per lėtai, kas dėl to yra atsakingas ar net kaltas.

"Pokalbio metu konstatuota, jog tyrimas dėl žemės sklypų skirstymo bei teisių į žemės nuosavybę atkūrimą vyksta neoperatyviai", - rašoma pranešime spaudai.

Be to, pasak pranešimo, prezidentas STT vadovo klausė, ką reikėtų daryti, kad tyrimai, susiję su žemės sklypų dalybomis bei teisių į žemės nuosavybę atkūrimu, būtų aktyvesni ir pasiektų loginę išvadą - kalti asmenys būtų patraukti adekvačion teisinėn atsakomybėn.

R.Paksas buvo supažindintas ir su tyrimo medžiaga dėl pažeidimų Žuvininkystės departamente prie Žemės ūkio ministerijos.

"Artimiausiu metu prezidentas ketina susitikti su žemės ūkio ministru Jeronimu Kraujeliu ir išsiaiškinti, ar Žemės ūkio ministerija pajėgi įvesti tvarką sau pavaldžiame departamente ir prisiimti atsakomybę už jo veiklą", - teigiama pranešime spaudai.

Pokalbio su prezidentu detalių V.Junokas žurnalistams nekomentavo.

STT atstovė spaudai Elena Martinonienė BNS informavo, kad šiuo metu yra atliekama 14 ikiteisminių tyrimų, susijusių su žemės nuosavybės teisių atkūrimu, areštuota apie 70 sklypų, kai kuriems apribotos teisės į nuosavybę, kelioms dešimtims pareigūnų pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ar dokumentų klastojimo, keliasdešimt pareigūnų buvo atleisti iš darbo ar išėjo savo noru.

Premjero sudaryta darbo grupė, patikrinusi dešimties apskričių viršininkų administracijų pareigūnus, iki rugsėjo pradžios jau nustatė 1026 tarnautojus, kurie toliau bus tikrinami dėl žemės sklypų įsigijimo teisėtumo. Iš viso apskrityse dirba apie 3 tūkst. valdininkų.

Daugiausiai tikrintinų valstybės tarnautojų yra Utenos apskrityje - 139, mažiausiai Tauragės - 66. Po 74 valstybės tarnautojus nustatyta Alytaus ir Marijampolės apskrityse, 93 - Vilniaus, 109 - Panevėžio, 112 - Šiaulių, 116 - Klaipėdos, 117 - Telšių, 126 - Kauno apskrityje.

20 ir daugiau sklypų savo vardu turi 75 valstybės tarnautojai, mažiau nei 10 - 3 tūkst. valstybės tarnautojų, tarp kurių dominuoja 3-4 sklypų turėtojai. Tačiau nemažai sklypų turi ir valstybės tarnautojų artimieji.

Savarankišką tyrimą dėl savo darbuotojų įsigytų sklypų teisėtumo atlieka Žemės ūkio ministerija.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.