aA
Švedijos policija trečiadienį apklaus vyrą, kuris įtariamas užsienio reikalų ministrės Annos Lindh (Anos Lind) nužudymu, o teismo medicinos ekspertai tikrina, ar jo DNR atitinka genetinę medžiagą, rastą ant nužudymo įrankiu buvusio peilio. 35 metų įtariamasis buvo suimtas antradienį vakare viename Stokholmo bare, kur jis gėrė ir stebėjo futbolo rungtynes.
Policija suima įtariamą A. Lindh žudiką
Policija suima įtariamą A. Lindh žudiką
© EPA-ELTA
Policija nurodė, kad jis buvo panašus į vyrą, matoma parduotuvės, kurioje prieš savaitę buvo užpulta A.Lindh, kamerų nufilmuotoje medžiagoje.

Teismo medicinos ekspertai paėmė suimtojo genetinės medžiagos DNR pavyzdį ir pamėgins nustatyti, ar jis atitinka DNR, kurią tikimasi paimti nuo žmogžudystės įrankio. Peilis, kuriuo buvo subadyta ministrė, yra išsiųstas į vieną Didžiosios Britanijos laboratoriją.

Švedų naujienų agentūra TT pranešė, kad ministrės nužudymu įtariamas 35 metų vyras anksčiau už tokius nusikaltimus, kaip sukčiavimas, vagystės, smurtas ir grasinimai peiliu, buvo teistas 18 kartų. Gydytojai yra sakę, kad įtariamajam būdingas narcisizmas. Pats jis teismui yra sakęs, kad piktnaudžiauja kokainu ir alkoholiu.

"Šiandien atliksime nuodugnesnę apklausą nei vakar vakare, kai jo prašėme tik nurodyti savo vardą bei pavardę ir pasakyti, ar jis prisipažįsta kaltas", - sakė policijos atstovė spaudai Stina Wessling (Stina Vesling).

Trečiadienį įtariamajam bus paskirtas advokatas, pranešė atstovė, tačiau atsisakė nurodyti, ar įtariamasis pripažino savo kaltę. Policija trečiadienį taip pat atliks kratas keliose vietose.

Įtariamasis gali būti laikomas tris dienas, o vėliau policija turės prašyti teismo pratęsti areštą, jei jam nebus pateikti kaltinimai.

Policija pabrėžė, kad A.Lindh nužudymu įtariamas vyras, panašu, neturėjo politinių motyvų.

Tačiau Švedijos žiniasklaidoje teigiama, kad vyriškis sukiojosi Švedijos dešiniųjų ekstremistų sluoksniuose, o viename pranešime net sakoma, jog jis buvo artimas "vieniems žymiausių Švedijos neonacių".

Policija vyriškį apibūdino kaip švedą, o jo sulaikymą visai "nedramatišku".

Vyriškis nemėgino slėpti savo tapatybės. Paklausta, kaip įtariamasis prisistatė policijai per suėmimą, S.Wessling sakė: "Tuo pačiu, kokį turėjome".

Vyriškis buvo suimtas tuo metu, kai užeigoje prie stadiono "Raasunda" dideliame ekrane stebėjo futbolo rungtynes.

Policija taip pat nori apklausti dar penkis žmones, "kurių parodymai būtų labai įdomūs" tiriant bylą, pažymėjo L.Jennekvistas.

A.Lindh praėjusį trečiadienį prabangioje Stokholmo parduotuvėje NK, kur ji be asmens sargybinių nuėjo apsipirkti, užpuolikas subadė peiliu. 46 metų du vaikus auginusi ministrė, kuri turėjo labai daug galimybių tapti šalies premjere, kitą dieną nuo sužeidimų mirė.

Švedijos policiją, kuriai taip niekada ir nepavyko sulaikyti O.Palme žudiko, visuomenė ir žiniasklaida smarkiai spaudė rasti ir suimti A.Lindh bylos įtariamąjį. Šią bylą tiriantis prokuroras taip pat yra atsakingas už tebevykstantį O.Palme nužudymo bylos tyrimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.