aA
Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas baigė ikiteisminį tyrimą dėl Panevėžio "Svainijos" parduotuvės savininkų turto prievartavimo. 32 metų Audriaus Lazausko bei 44 metų Vidmanto Kirklio baudžiamoji byla antradienį išsiųsta Panevėžio apygardos teismui. Tyrimo metu byloje susikaupė 15 tomų medžiagos.
R.Okuličius
R.Okuličius
© "Lietuvos žinios"
Kaip informavo Generalinė prokuratūra, A. Lazauskas ir V. Kirklys įtariami organizuotai prievartavę didelės vertės turtą. Baudžiamojo kodekso 181 straipsnio 3 dalis už tokį nusikaltimą numato nuo 2 iki 8 metų laisvės atėmimo bausmę.

Dėl nusikalstamų veikų nukentėjo verslininkai Rimantas Okuličius ir Arūnas Stumbrys. Ši byla buvo pradėta dar 1996 metų gruodį, tuoj pat po tragiškų įvykių "Svainijos" parduotuvėje.

1996 metų gruodžio 24-ąją, Kūčių vakarą, panevėžietis verslininkas Rimas Okuličius 26 pistoleto "Beretta" šūviais nukovė jį reketavusius kriminalinio pasaulio veikėjus Vitalijų Tuzovą, Marių Kalvelį, Kęstutį Barbaraušą ir Darių Augustavičių. Sužeisti V. Kirklys, pravarde "Mutė", A. Lazauskas ir "Pingvinu" pravardžiuojamas Virginijus Rakauskas buvo atvežti į Vilniaus ligonines, bet iš ten netrukus pabėgo ir pradėjo slapstytis.

Šių metų kovo 26 dieną V. Kirklys į Lietuvą buvo parskraidintas iš Prancūzijos. Penkerius metus nuo Lietuvos teisėsaugos slapstęsis panevėžietis įkliuvo Paryžiuje dėl vagystės.

A. Lazauskas pastaruosius šešerius metus gyveno Ispanijoje, iš kurios į Lietuvą atskraidintas gegužės 14 dieną.

A. Lazauską, kurio Interpolo kanalais buvo ieškoma daugiau kaip penkerius metus, Ispanijos teisėsaugininkai sulaikė per 2002 metų Velykas - kovo 31 dieną. Į policininkų rankas "Lazerio" pravarde žinomas A. Lazauskas pateko Almerijos provincijos Garučios miestelyje, kur susitelkusios didžiausios lietuvių kolonijos Ispanijoje. Pirmą kartą A. Lazauskas Ispanijoje buvo sulaikytas 2001 metų kovą, tačiau dėl Lietuvos pareigūnų nerangumo ekstradicijos dokumentai laiku nepasiekė kompetentingų Ispanijos Karalystės institucijų. A. Lazauskas buvo paleistas, o vėliau jo paieška pratęsta.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.