aA
Reidais, kuriuos antradienį surengė JAV kareiviai nuversto Irako prezidento Sadamo Huseino gimtajame mieste Tikrite, pasipiktino daugelis šio miesto gyventojų, pranešė "Reuters" korespondentas.
JAV kariai Irake
JAV kariai Irake
© EPA-ELTA
Agresyvūs reidai vyko ankstį rytą, kai dauguma žmonių dar miegojo: įsiveržę į kiemus kareiviai kojų spyriais atidarinėjo duris ir įsakinėjo suimtiesiems gultis veidu į purvą.

Vienas dešimties metų berniukas, buvęs tarp suaugusiųjų, kuriuos kareiviai išvarė į kiemą, sakė, kad užaugęs kariaus su amerikiečiais.

"Aš tapsiu kovotoju ir žudysiu amerikiečius, - sakė jis, drebėdamas iš pykčio. - Jie mūsų priešai".

Kitas gyventojas žila barzda stebėjosi, kad kareiviams reikėjo išlaužti kojomis duris einantį būstus. "Kam jūs išlaužėte vartus, - sakė jis kreipdamasis į kareivius, kurie stovėjo atstatę šautuvus. - Aš ir taip jus būčiau įsileidęs."

JAV ieško Irake Sadamo Huseino, kuris kaltinamas tuo, kad diktatoriškai valdė šalį ir slaptai kūrė masinio naikinimo ginklus. Be to, toliau vyksta jo rėmėjų paieškos.

Kol kas šios pastangos nedavė rezultatų, nors amerikiečiai sako, kad randa netiesioginių ekstremistų veiklos įrodymų. Antradienį pasibaigus reidui pranešta, kad viename pastatų buvo rasta sprogstamosios medžiagos bei sulaikyti keli "bloki vyrukai".

Per operaciją "Operation High Five", kuri baigėsi antradienį paryčiais, JAV kariai sulaikė keliolika vyrų, tačiau kol kas dar neaišku, ar jie yra susiję su ieškomais partizanais.

Daugelis Amerikos kariškių pripažįsta, kad per reidus dažniausiai kenčia taikūs Irako gyventojai. Tokie incidentai pakerta irakiečių pasitikėjimą JAV koalicijos administracija ir niekais paverčia amerikiečių pastangas užkariauti "protus ir širdis" Irako infrastruktūros atstatymu.

JAV kariai mano, kad Sadamas Huseinas greičiausiai vis dar slapstosi kažkur Tikrito apylinkėse, tačiau jo pėdsakų kol kas neaptinka.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.