aA
Britanijos slaptos žvalgybos vadovas pirmadienį pripažino, kad kritika dėl Tony Blairo (Tonio Blero) dosjė, kuriuo jis grindė karinių veiksmų Irake būtinybę, yra pagrįsta, nes sensaciją sukėlęs dokumento teiginys buvo "neteisingai interpretuotas".
Irako biologinio ginklo institutas
Irako biologinio ginklo institutas. Prieš atvykstant JT inspektoriams, iš jo išgabenta draudžiama medžiaga.
© EPA-ELTA
Pamindamas tradicijas, tarnybos MI6 vadovas seras Richardas Dearlove'as (Ričardas Dierlavas) garso kanalu davė parodymus teisminiam tyrimui, kuris aiškinasi britų ginklų eksperto mirties aplinkybes. Su nusižudžiusiu Davidu Kelly (Deividu Keliu) susijęs skandalas sukėlė rimtų abejonių dėl T.Blairo motyvų pradėti karą bei dramatiškai sumažino rinkėjų pasitikėjimą premjeru.

Pirmadienį teisėjo lordo Huttono (Hatono) vadovaujamas tyrimas atnaujino darbą po 10 dienų pertraukos, iškvietęs liudyti R.Dearlove'ą bei korporacijos BBC vadovą, taip pat dar kelis pareigūnus.

R.Dearlove'as teigė, jog neišsižada žvalgybos duomenų, pateiktų 2002 metų rugsėjo dosjė, tačiau pridūrė, kad susidomėjimą sukėlęs teiginys, kad Irakas gali per 45 minutes paleisti į darbą cheminius ar biologinius ginklus, tinka kalbant tik apie mažo nuotolio ginklus.

"Kalbant apie neteisingą žvalgybos duomenų apie 45 minutes interpretavimą, dabar, jau po laiko, galima pasakyti, kad kritika buvo pagrįsta", - teigė R.Dearlove'as, vadovaujantis Slaptai žvalgybos tarnybai, kuri geriau žinoma kaip MI6.

Tačiau 40 minučių parodymus davęs R.Dearlove'as tvirtino, kad teiginys apie 45 minutes buvo "iš labai patikimų šaltinių gauti žvalgybos duomenys".

Teiginį apie "45 minutes", pristatydama Britanijos vyriausybės argumentus dėl karo Irake, pasigavo viso pasaulio žiniasklaida. T.Blairas dosjė apie Irako masinio naikinimo ginklus siekė įtikinti skeptišką visuomenę dėl būtinybės prisijungti prie JAV karinės operacijos prieš Sadamo Huseino režimą.

T.Blairo aplinka neigia kaltinimus, jog sureikšmino dosjė teiginius apie Irako keliamą grėsmę. Tačiau praėjus penkiems mėnesiams po S.Husseino nuvertimo, jokių masinio naikinimo ginklų Irake kol kas nerasta.

BBC vadovas pripažįsta klaidą

Tuo tarpu britų žiniasklaidos korporacijos BBC vadovas Gregas Dyke (Gregas Daikas), duodamas parodymus tyrimui, pirmadienį pripažino kelias klaidas dėl reportažo apie Irako dosjė ir po to kilusio skandalo. Jo teigimu, korporacija padarė klaidą, pernelyg skubotai atsakydama į buvusio Dauning Strito spaudos tarnybos vadovo Alastairo Cambello (Alastero Kempbelo) skundus dėl reportažo, kuriame vyriausybė įtarta "pagražinusi" dosjė teiginius.

G.Dyke'o teigimu, kaip jam dabar atrodo, A.Campbello laišką vertėjo nusiųsti BBC nusiskundimų tyrimo skyriui, kad jis būtų nuodugniai ištirtas. Tačiau, anot G.Dyke'o, naujienų vadovai jautė turį kažkaip reaguoti, kai A.Campbellas pradėjo "precedento neturintį" puolimą, apkaltinę BBC šališkumu apžvelgiant visus karo Irake įvykius.

G.Dyke'as taip pat kritikavo laidos "Today" žurnalistą Andrew Gilliganą (Endrių Giliganą), jog jis nusiuntė elektroninį laišką parlamentarui iš Bendruomenių rūmų komisijos, tiriančios reportažus apie Irako dosjė, ir jame nurodė, jog kolegos parengto reportažo šaltinis yra dr. D.Kelly.

BBC vadovas sakė: "Tokių elektroninių laiškų nederėtų siuntinėti komiteto nariams. Tuo metu jam neturėjo būti žinoma apie laidos "Newsnight" korespondentės Susan Watts (Siuzan Vats) šaltinį, ir tuo labiau nederėjo siųsti tokių laiškų".

G.Dyke'as taip pat pripažino, kad gynė reportažą, nežinodamas apie vienos transliacijos metu išsakytų teiginių formuluotes bei elektroninį laišką, kuriame vienas "Today" redaktorių Kevinas Marshas (Kevinas Maršas) jas pavadino "klaidingomis".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.