aA
Vilniaus rajono apylinkės teismas antradienį leido suimti visus prieš tranzito per Lietuvą tvarką protestavusius Rusijos nacionalbolševikus, jų akciją filmavęs televizijos kanalo NTV operatorius nubaustas administracine tvarka ir įpareigotas išvykti iš Lietuvos. 16 Rusijos piliečių leista suimti 14 parų.
Teismas
Visiems suimtiesiems pateikti įtarimai dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Už šį nusikaltimą gali būti skirta maksimali laisvės atėmimo bausmė iki dvejų metų. Viešąją tvarką pažeidęs asmuo taip gali būti baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu.

Kaip BNS sakė Vilniaus rajono apylinkės teismo pirmininkė Liuda Arlauskienė, prokurorai neprašė leidimo suimti nacionalbolševikų protesto akciją filmavusį Rusijos televizijos kanalo NTV operatorių Aleksejų Zolotovą.

A.Zolotovui, kaip ir trims jo kolegoms, surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas dėl pasienio ruožo režimo taisyklių pažeidimo ir paskirta 300 litų bauda. Rusijos žurnalistas yra įpareigotas nedelsiant išvykti iš Lietuvos.

Sumokėjęs baudą, A.Zolotovas antradienį vakare turėtų būti nuvežtas į geležinkelio stotį ir įsodintas į traukinį.

Teisėjos L.Arlauskienė teigimu, visi suimtieji teisme elgėsi santūriai.

"Suėmimo sankcija taikyta, nes visi sulaikytieji Rusijos piliečiai teigė neturį Lietuvoje nei pažįstamų, nei artimųjų, pas kuriuos galėtų apsistoti", - sakė teisėja.

"Jie patys pripažino, kad jei juos paleistų, jie nežinotų, ką daryti, dauguma jų net neturi lėšų grįžti į Rusiją",- teigė L.Arlauskienė.

Teisėjos teigimu, Rusijos piliečių likimas gali būti išspręstas ir pagreitinto baudžiamojo proceso tvarka, tačiau tam iš Rusijos nedelsiant turi būti gauti duomenys apie sulaikytųjų asmenų teistumą.

Be to, anot L.Arlauskienės, tyrimą apsunkins ir tai, kad visi sulaikytieji yra iš įvairių Rusijos miestų.

Kaip skelbta, incidentas per Kenos geležinkelio pasienio kontrolės punktą iš Baltarusijos atvykusiame traukinyje Maskva - Kaliningradas įvyko sekmadienį.

Agresyviai nusiteikusi Rusijos piliečių grupė rodė nepagarbą Lietuvos valstybei ir joje galiojančiai tvarkai, įžeidinėjo traukinį tikrinusius pasieniečius, nepakluso jų reikalavimams, priešinosi, o kai kurie protestuotojai VSAT pareigūnų akivaizdoje demonstratyviai suplėšė tranzito dokumentus.

Traukinį ir juo vykstančiųjų keleivių dokumentus tikrinę VSAT pareigūnai, įlipę į paskutinį sąstato vagoną, pamatė grupę asmenų, kurie grandinėmis ir antrankiais buvo prisirakinę prie vagono viduje esančių turėklų, langų rankenų. Dalis jų ant rankų ryšėjo raiščius su nacionalbolševikų partijos simbolika - raudoname fone esantis baltas apskritimas su kūju ir pjautuvu.

Tuo pačiu traukiniu važiavo ir keturių NTV žurnalistų grupė, kurios vadovas buvo Rusijos žurnalistas Vadimas Fefilovas, Žurnalistai rengė reportažą apie tranzito per Lietuvą tvarką.

Pareigūnams paprašius nebefilmuoti, žurnalistai jų reikalavimams nepakluso. Trims iš jų buvo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai ir paskirtos 225 litų baudos. Trijulė į Rusiją sugrįžo sekmadienį vakare, o agresyviai elgęsis ketvirtasis grupės narys A.Zolotovas buvo sulaikytas.

Kilus šiam incidentui ir Lietuvos pasieniečiams gražiuoju nepavykus įtikinti grupę nutraukti savo protestą, buvo nurodyta atkabinti vagoną nuo sąstato.

Į įvykio vietą atvykę ugniagesiai gelbėtojai specialia įranga nukirpo antrankius, kuriais kai kurie protestuotojai buvo susirakinę.

Protestuotojams toliau nepaklūstant pasieniečių reikalavimams ir nesiliaujant įžeidimams valstybės ir pareigūnų atžvilgiu, Vilniaus rinktinės specialiosios paskirties būrio pareigūnai 17 asmenų jėga išlaipino iš traukinio. Besipriešinantys pažeidėjai buvo surakinti antrankiais.

Vienas iš jų sąmoningai bandė susižaloti ir trenkė galva į grindinį, tačiau suteikus pirmąją pagalbą, rimtesnių pasekmių jo sveikatai išvengta.

Kaip BNS sakė VSAT atstovas spaudai Giedrius Mišutis, sulaikytųjų amžius - 18-31 metai, tarp sulaikytųjų yra trys jaunos merginos. Viena iš merginų yra dailininkė, tarp sulaikytųjų - studentas, šaltkalvis. Dauguma sulaikytųjų teigė esą bedarbiai.

Nustatyta, kad iš įvairių Rusijos miestų atvykusi grupė buvo iš anksto susitarusi surengti protesto akciją viename iš tranzitu per Lietuvą vykstančių traukinių.

Sulaikytieji yra ultraradikalios Rusijos nacionalbolševikų partijos nariai. Ši partija anksčiau yra surengusi vandališkų išpuolių prieš Baltijos šalių ambasadas Rusijoje.

Tranzitiniame traukinyje surengtą protesto akciją pasmerkė Rusijos užsienio reikalų ministerija, o Lietuvos URM įvertino ją kaip "politinį chuliganizmą".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.