aA
Politinę audrą sukėlė JAV federalinis apeliacinis teismas, pirmadienį atidėjęs pirmalaikius Kalifornijos gubernatoriaus rinkimus, kurie turėjo įvykti spalio 7 dieną ir kuriais buvo siekiama pakeisti dabartinį itin nepopuliarų valstijos gubernatorių demokratą Gray Davisą (Grėjų Deivisą).
A.Schwarzeneggeris
A.Schwarzeneggeris
© EPA-ELTA
Pagrindinis G.Daviso varžovas šiuose rinkimuose yra respublikonų kandidatas Arnoldas Schwarzeneggeris (Arnoldas Švarcenegeris).

Dėl šio teismo sprendimo paskutinę minutę Aukščiausiajame Teisme gali užvirti įnirtingas teisinis mūšis, primenantis ginčijamus 2000 metų JAV prezidento rinkimus.

Atsižvelgdama į federalinio balsavimo teisių įstatymo nuostatas, savo liberalumu garsėjančio 9-osios administracinės teismo apygardos apeliacinio teismo trijų teisėjų kolegija nurodė, kad šešiose apygardose, kuriose gyvena 40 proc. Kalifornijos rinkėjų, vis dar naudojamos atgyvenusios balsų skaičiavimo mašinos, kurios naudoja perfokortas ir yra pernelyg nepatikimos.

Kaip parodė 2000-ųjų prezidento rinkimai Floridoje, šiomis balsų skaičiavimo mašinomis sunku naudotis, be to, jos neretai sugadina balsavimo biuletenius, kuriuos dėl to tenka laikyti negaliojančiais.

Teismo sprendimo vykdymas atidėtas septynioms dienoms, kad būtų galima jį apskųsti arba to paties 9-osios administracinės teismo apygardos apeliacinio teismo pilnos sudėties 11 teisėjų kolegijai, arba tiesiogiai JAV Aukščiausiajam Teismui.

"Atsižvelgiant į visuomenės interesus daug naudingiau atidėti rinkimus keliems mėnesiams", - sakoma trijų teisėjų 66 puslapių išvadoje, kuri sukrėtė šią turtingiausią ir daugiausiai gyventojų turinčią Amerikos valstiją. Teisėjai nurodo, kad rinkimai turėtų įvykti pakeitus visas senas balsų skaičiavimo mašinas, kovo 2 dieną.

G.Davisas, kuriam šis teismo sprendimas yra labai parankus, sakė, kad, jo nuomone, sprendimas bus apskųstas ir kad jis surengs rinkimus, "kai tik teismas nurodys, jog jie įvyks".

"Šie pirmalaikiai rinkimai buvo kaip kokie amerikietiški kalneliai, - pridūrė jis. - Netikėtumų yra daugiau, nei galima įsivaizduoti".

Tuo tarpu A.Schwarzeneggeris paprašė už valstijos rinkimus atsakingo pareigūno apskųsti teismo sprendimą ir sakė, jog tęs savo rinkimų kampaniją.

"Šiandien raginu valstijos sekretorių nedelsiant apskųsti šį sprendimą piliečių, kurie pasinaudojo savo konstitucine teise atšaukti Gray Davisą ir tikisi rinkimų spalio 7-ąją, vardu", - sakė A.Schwarzeneggeris.

"Istorija rodo, kad teismai saugojo rinkėjų teises, ir aš tikiuosi, kad teismas taip pasielgs ir šios bylos atveju", - pridūrė jis.

"Jūs juokaujate!"

Kiti teismai atmetė kelias bylas, kuriomis buvo siekiama atidėti pirmalaikius rinkimus, ir net valstijos sekretorius Kevinas Shelley (Kevinas Šelis) nustebo dėl tokio sprendimo. "Jūs juokaujate!" - pasakė jis, kai jam per spaudos konferenciją San Franciske buvo pranešta, ką nusprendė teismas. Spaudos konferencijos metu buvo pristatoma spalio 7-osios pirmalaikių rinkimų reklama.

"Turiu ir toliau rengtis šiems rinkimams", - sakė sekretorius.

Dave'as Gilliardas (Deivas Giliardas), kurio organizacija "Rescue California" vadovavo pastangoms atšaukti G.Davisą, sakė, kad organizacija nedelsdama pateiks apeliaciją Aukščiausiajam Teismui.

Respublikonų kandidatas Tomas McClintockas (Tomas Maklintokas) savo pranešime spaudai išreiškė įsitikinimą, kad rinkimai vis tiek įvyks spalio 7-ąją: "Esu visiškai įsitikinęs, kad netrukus JAV Aukščiausiasis Teismas leis surengti šiuos rinkimus".

Amerikos pilietinių laisvių gynimo sąjungos Pietų Kalifornijos skyrius, kuris ir iškėlė bylą dėl perfokortų, išreiškė pasitenkinimą šiuo teismo sprendimu ir pavadino jį demokratijos pergale.

Tolesnė teisinės kovos eiga kol kas neaiški. K.Shelley gali paprašyti 9-osios administracinės teismo apygardos apeliacinio teismo pakartotinai nagrinėti šią bylą didesnėje 11 teisėjų kolegijoje. Šio teismo teisėjas taip pat gali prašyti tokio svarstymo. Kitu atveju byla gali keliauti į Aukščiausiąjį Teismą.

Teisės ekspertų teigimu, Aukščiausiajam Teismui tai bus labai sunkus sprendimas mažiausiai dėl dviejų priežasčių: visų pirma, jis susilaukė smarkios pylos dėl sprendimo nagrinėti JAV prezidento George'o W. Busho (Džordžo V.Bušo) bylą, iškeltą varžovui prezidento rinkimuose Alui Gore'ui (Elui Gorui). Be to, atsiranda sunkumai likus visai nedaug laiko.

Tuo metu taip pat buvo kilę problemų dėl perfokortų - Floridoje. Trijų teisėjų kolegija rėmėsi Aukščiausiojo Teismo 2000 metais priimtu sprendimu, dėl kurio G.W.Bushas, o ne tuometinis viceprezidentas A.Gore'as tapo Amerikos prezidentu.

Teisėjų kolegija nurodė, kad pirmalaikiai rinkimai turi būti atidėti iki kovo, kai bus įrengtos naujos balsų skaičiavimo mašinos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.