aA
Kaip teigiama pirmadienį paskelbtame VSD pranešime spaudai, asmuo, Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) "įvardintas kaip "Lietuvos pilietis", Valstybės saugumo departamentui nėra žinomas".

Rusijos FST pirmadienį pranešė sulaikiusi lietuvį, įtariamą šnipinėjimu Jungtinėms Valstijoms.

Anot FST pranešimo, agentas iš Lietuvos, dirbęs ir Lietuvos valstybės saugumui, nuo 1999 metų vykdė specialią JAV Centrinės žvalgybos valdybos (ČŽV) užduotį - rinko informaciją apie FST.

FST pranešimu, sulaikytasis prisipažino esąs Lietuvos saugumo agentas.

Rusija ir anksčiau yra skelbusi apie sulaikytus tariamus Lietuvos žvalgus, tačiau paaiškėdavo, kad sulaikytieji nėra niekaip susiję su Lietuvos specialiosiomis tarnybomis.

Įtariamasis taip pat neva prisipažino, kad šį pavasarį, ruošiantis JAV prezidento Bill Clinton (Bilo Klintono) vizitui į Rusiją, jis turėjęs atvežti FST atstovą į Lenkiją ir pabandyti jį užverbuoti. Planą sužlugdė Rusijos kontržvalgyba, teigiama FST pranešime.

Nepavykus jo užverbuoti, FST agentas turėjęs būti demaskuotas su jam ČŽV pakištais dokumentais, o FST - sukompromituota pasaulio bendruomenės akyse.

"Taip buvo sužlugdyti ČŽV kėslai organizuoti politinę provokaciją prieš Rusiją", FST pranešimą cituoja Rusijos agentūra "Interfax".

Įtariamojo šnipo tapatybė pranešime nenurodoma, taip pat nesakoma, kada, kur ir kaip jis buvo suimtas.

Kaip teigia "Interfax", sulaikytasis, kuris esąs Lietuvos pilietis, davė išsamius parodymus. Anot tų parodymų, jis dalyvavo specialioje ČŽV operacijoje, kurios tikslas buvo įsibrauti į Rusijos FST kompiuterines bei informacines sistemas ir rinkti žinias apie Rusijos valstybės saugumo veiklą, darbo organizavimą, personalą ir darbuotojų profesionalumo lygį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.