aA
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis
© ELTA
Jis taip pat piktinosi, jog sovietų talkininkai Baltijos šalyse persekiojami, o buvę nacių talkininkai ir "vadinamieji "miško broliai" (iš esmės teroristai) verčiami nacionaliniais herojais ir kovotojais už laisvę".

Tačiau šiame sakinyje V.Čižovas mini tik Latviją ir Estiją, nors iš konteksto galima suprasti, jog jo vertinimas taikomas visoms trims Baltijos valstybėms.

"Kai Rusijos užsienio reikalų viceministras drįsta Lietuvos karius rezistentus vadinti teroristais, tai yra per toli nueita, kad Lietuvos užsienio politikai vadovaujantys asmenys visa tai valgytų nuolankiai ir bučiuotų ranką", - piktinosi V.Landsbergis.

"Jeigu taip bus, tai mes netrukus išgirsime apie savanorišką išvažiavimą į sovietinius lagerius", - ironizavo jis. V.Landsbergis pažymėjo, jog Lietuva neturėtų nusileisti Rusijos spaudimui ir atšaukti įstatymų dėl SSRS okupacijos žalos atlyginimo, nes tai prisidėtų prie Maskvos siekio ištrinti patį okupacijos faktą.

Praėjusios kadencijos Seimo priimtas įstatymas Rusijoje buvo įvertintas kaip nedraugiškas Lietuvos žingsnis. Įstatymas įpareigojantis Lietuvos Vyriausybę pradėti derybas su Maskva dėl SSRS okupacijos žalos nėra vykdomas, tačiau ir nėra panaikintas.

Dabartinės valdančiosios socialdemokratų ir socialliberalų daugumos atstovai kritiškai įvertino šio įstatymo priėmimą, tačiau nesiryžta jo naikinti.

V.Landsbergis 1990-1992 metais ėjo Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo, atkūrusio šalies nepriklausomybę, pirmininko pareigas. Jis taip pat vadovavo Seimui 1996-2000 metais. Šių metų viduryje V.Landsbergis pasitraukė iš opozicinės Tėvynės sąjungos pirmininko posto.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.