aA
Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis pasveikino Estijos piliečius, kurie sekmadienį vykusiame referendume pritarė šalies narystei Europos Sąjungoje (ES).
Antanas Valionis
© ELTA
"Tvirtai tikiu, kad Estijos narystė ES lems tolesnį jūsų šalies klestėjimą ir prisidės prie didesnio stabilumo bei ekonominės pažangos Baltijos regione ir visoje Europoje", - rašoma pirmadienį URM išplatintame ministro sveikinime.

A.Valionio įsitikinimu, visavertė Lietuvos ir Estijos narystė ES sustiprinti dvišalį bei daugiašalį bendradarbiavimą.

Pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje Seimo konservatorius Vytautas Landsbergis sakė, kad "mums būtų labai bloga naujiena, jeigu Estija liktų kryžkelėje ar politiškai pažeidžiama".

"Dabar galime ramiau laukti, jog ir Latvija sėkmingai pabaigs visų mūsų bendrą apsisprendimą būti su Vakarų demokratijomis, o ne ponu Aleksandru Lukašenka", - pabrėžė parlamentaras. Jo nuomone, prie pergalės Estijoje prisidėjo ir teigiami gegužę Lietuvoje surengto referendumo rezultatai.

Per sekmadienį įvykusį referendumą 66,92 proc. balsavusių piliečių pritarė Estijos stojimui į ES, 33,08 proc. balsavo "prieš".

Referendume iš viso dalyvavo 63,4 proc. balsavimo teisę turinčių rinkėjų. Estija yra priešpaskutinė į ES stojanti šalis, kurios piliečiai referendume sprendė, ar pritarti šalies narystei bendrijoje.

Kitą savaitgalį analogiškas referendumas rengiamas Latvijoje. Lietuvoje per gegužę vykusį euroreferendumą narystei ES pritarė 90 proc. gyventojų. Lietuva ir dar devynios kandidatės ES narėmis tikisi tapti kitų metų gegužę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.