aA
Egiptietis teisininkas pareiškė planuojantis iškelti bylą viso pasaulio žydams kaltindamas juo aukso išgrobstymu, kuris pasak Biblijos įvyko prieš kelis tūkstančius metų, kuomet žydai paliko Egiptą. Egipto al-Zaqaziq universiteto tesiės fakulteto dekanas Nabilas Hilmi sakė, kad teisinį bylos pagrindą studijavo Europos ir Egipto teisininkų grupė.
Auksas
Auksas
„Tai rimta ir nereikia manyti, kad tai yra nusistatymas prieš kokią nors rasę. Mes tik aiškinamės, ar yra neapmokėtų skolų“, - telefonu naujienų agentūrai sakė N.Hilmi.

Pagrindinis įkaltis byloje – Išėjimo knygos 12 skyriaus 35 ir 36 eilutės, kuriose rašoma: „Izraelitai buvo padarę, kaip Mozė jiems buvo liepęs; jie buvo paprašę iš egiptiečių sidabrinių ir auksinių brangenybių bei drabužių. O Viešpats buvo padaręs, kad žmonės rastų tiek malonės egiptiečių akyse, kad šie duotų jiems, ko tik jie prašė. Taip izraelitai apiplėšė egiptiečius.“

Kai kurie žydai šiuos užrašus komentavo sakydami, kad nors tai ir gali būti tiesa, hebrajai vergavo egiptiečiams ir už tai nusipelnė tam tikros kompensacijos už savo vargus.

„Hilmi teiginys, kad hebrajų biblija yra istorinis raštas, suteikė Izraeliui ir viso pasaulio žydams teisę iškelti bylą Egiptui už 400 vergovės metų“, sakė rašytoja Beth Goodman (Bet Gudman).

Egipto žmogaus teisių organizacijos teisininkas Tareqas Zaghoulas (Terekas Zagulas) sakė, kad bus labai sunku įrodyti, kad šiose eilutėse aprašyti įvykiai yra istorinis faktas.

„Tam reikia istorinių dokumentų ir įrodymų. Tai ganėtinai pritempta byla“, - sakė advokatas.

N.Hilmi sakė, kad Europos ir Egipto istorijos ir religijos ekspertai bando nustatyti, ar Biblijos eilutės gali būti svarstomos kaip istorinis faktas ir tuo pačiu tapti teisiniu pagrindu bylai.

Teisininko teigimu, galimybė, kad žydai bandys atsiteisti su Egiptu už vergijos vargus, taip pat svarstoma.

N.Hilmi nesakė į kokį teismą žada kreiptis. Taip pat jis nesakė, ar tokia byla gali tapti išimtimi taikant senaties terminą. Taip pat teisininkas nesugebėjo atsakyti ir į klausimą apie pagrobtų turtų kiekį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.