aA
Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis po prezidento kritikos dar kartą argumentavo savo nuomonę apie priimto įstatymo dėl sovietų okupacijos žalos atlyginimo reikalingumą.
Anot V. Landsbergio, birželio 13 dieną priėmus įstatymą "sistemiškai užbaigtas Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo teisinis pastatas".

"Tai tarsi antspaudas po Kovo 11-osios Aktu, nuosekli, logiška pabaiga, kuriai kitos sudėties Seimas gal ir stokotų politinės valios. Dabar Lietuvos Nepriklausomybė teisiškai įtvirtinta kiek tik buvo galima", rašoma pirmadienį paskelbtame Seimo pirmininko pareiškime.

Pasak jo, Lietuva, priimdama SSRS okupacijos žalos atlyginimo įstatymą, elgiasi kaip suvereni valstybė, įpareigota ginti savo piliečių teises, stengtis atgauti jų ir institucijų turtą arba kompensacijas.

Įstatymas įpareigoja šalies Vyriausybę derėtis su Rusija, kuri skelbiasi esanti SSRS teisių perėmėja, dėl 50 metų trukusios okupacijos žalos atlyginimo.

Seimo pirmininko pareiškimas greičiausiai yra atsakas į prezidento Valdo Adamkaus kritiką, esą konservatorių politika "rizikuojama supriešinti Lietuvą su kaimynais" ir "tai prieštarauja nacionaliniams valstybės interesams".

Prezidentas, penktadienio vakarą kreipęsis į piliečius per šalies televizijas, be kita ko, pareiškė prisiimąs Konstitucijos jam skirtą asmeninę atsakomybę už Lietuvos užsienio politiką, ir kad "Lietuva negali nuolatos būti istorijos ir geografijos įkaitė".

Toks pareiškimas gali reikšti, kad prezidentas ketina vetuoti sovietų okupacijos žalos atlyginimo įstatymą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.