aA
Jau šiais mokslo metais Vilniaus miesto mokymo įstaigos galės naudotis nemokama atviro kodo žodynų programa „OpenDict“. Tai Vilniaus miesto savivaldybės dovana miesto biudžetinėms švietimo ir ugdymo įstaigoms. Žodynų programinei įrangai sukurti sostinės savivaldybė skyrė 12 tūkstančių litų, pranešė Vilniaus savivaldybė.
Programos „OpenDict“ kūrimą inicijavo ir ją sukūrė visuomeninė organizacija „Atviras kodas Lietuvai“ (www.akl.lt), bendradarbiaudama su gerai žinomo kompiuterinio žodyno „winLED“ autorinių teisių valdytoja UAB „VTEX“ (www.vtex.lt). Naujoji programa naudoja šios bendrovės žodynų tekstų duomenų bazę.

„OpenDict“ yra laisva daugiaplatformė žodynų programa, veikianti „Linux“ ir „MS Windows“ operacijų sistemose. Į šią programą gali būti įdiegtas neribotas žodynų skaičius. Vartotojas turi galimybę greitai ir patogiai naudotis įvairiais žodynais ir net susikurti savo žodynus. Žodynai gali būti grupuojami. Tuomet įvestas žodis ieškomas visuose grupėje esančiuose žodynuose. Paieškos istorija saugo ieškotus žodžius, kad vartotojui nereikėtų jų įsiminti ir prireikus įvesti antrą kartą.

UAB „VTEX“ programai „OpenDict“ pateikia licencinius „LED“ priedus (įskiepus). Tai anglų-lietuvių, lietuvių–anglų, bei vokiečių–lietuvių ir lietuvių-vokiečių kompiuterinės žodynų duomenų bazės. Įskiepas yra licencinis ir gali būti naudojamas tik įsigijus licenciją. Tačiau Vilniaus miesto savivaldybės biudžetinės švietimo ir ugdymo įstaigos minėtais įskiepais galės naudotis nemokamai neribotą laiką. Programos diegimui darbo vietų skaičius taip pat neribojamas.

„OpenDict“ programa kartu su UAB „VTEX“ žodyno įskiepais nemokamai naudotis turės teisę ir visi namų vartotojai. Valstybinės institucijos, komercinės ar viešosios struktūros tai galės daryti tik įsigiję įskiepų licencijas. Išimtis yra vartotojams, dirbantiems „Linux“ operacinėje sistemoje. Tokie vartotojai iki 2005 metų galės nemokamai naudoti „Linux“ operacinei sistemai skirtą žodynų programą su minėtais įskiepais. Programa bus patalpinta Vilniaus miesto savivaldybės ir organizacijos „Atviras kodas Lietuvai“ tinklalapiuose bei tarptautiniuose programinės įrangos portaluose.

Programos „OpenDict“ autorius Martynas Jocius šiemet baigė vidurinę mokyklą Alytuje ir įstojo į Vilniaus universitetą. Vaikinas studijuoja programų sistemas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.