aA
Ignalinos atominės elektrinės pirmasis blokas bus uždarytas iki 2005 metų sausio 1 dienos.
Tai numatyta Ignalinos atominės elektrinės (IAE) pirmojo bloko eksploatacijos nutraukimo įstatyme, kurio projektui trečiadienį pritarė ministrų kabineto nariai.

Be to, Vyriausybė paprašė Seimo, kad jis projektą svarstytų ypatingos skubos tvarka, nes jis reikalingas rengiant IAE uždarymo donorų konferenciją, žurnalistams sakė ūkio ministras Valentinas Milaknis.

Projekte numatyta, jog tikslią galutinio reaktoriaus sustabdymo datą nustatys Vyriausybė, atsižvelgdama į eksploatacijos nutraukimo programos vykdymą ir jos finansavimą iš Lietuvos ir tarptautinės finansinės pagalbos šaltinių.

Ignalinos AE turi parengti eksploatacijos nutraukimo programą, kurioje bus numatyta finansinės ir techninės pirmojo bloko sustabdymo, radioaktyvių atliekų tvarkymo, laidojimo galimybės, taip pat priemonės, kaip sušvelninti socialines pasekmes dėl ankstybo bloko uždarymo ir darbuotojų atleidimo.

Nors prie pirmojo bloko eksploatavimo nutraukimo bus įdarbinta apie 800 darbuotojų 20-ties metų laikotarpiui, tačiau nemaža dalis dabar dirbančiųjų jėgainėje bei įvairiose rangovinėse organizacijose neteks darbo.

Dabar skelbiama IAE pirmo bloko uždarymo kaina - apie 20 mlrd. litų, tačiau ši suma gali kisti. Dabar vyriausybiniame jėgainės uždarymo fonde yra apie 100 mln. litų.

Praėjusiais metais IAE uždaryti Europos Komisija skyrė 10 mln. eurų, o nuo šių iki 2006 metų bus skiriama po 20 mln. eurų.

Ignalinos jėgainė pagamina apie 73 proc. visos Lietuvoje naudojamos elektros energijos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.