aA
Užsienio reikalų ministerija (URM) teigia, kad mažinant konsulinių darbuotojų skaičių, žmogiškųjų išteklių paskirstymo ambasadose ir konsulatuose galimybės yra ribotos. Vis dėlto URM pabrėžia, kad pagal finansines išgales atsižvelgs į penktadienį paskelbtas Valstybės kontrolės atlikto valstybės audito rekomendacijas tobulinti konsulinių pareigūnų mokymo programas.
URM: kai kurių konsulų darbo krūvis yra per didelis dėl išaugusios darbų apimties ir sumažėjusio finansavimo
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

"Valstybės kontrolės konstatuota konsulinių pareigūnų darbo krūvių disproporcija susidarė todėl, kad jų darbų apimtys didėjo, o URM skiriamos biudžeto lėšos gerokai sumažėjo", - URM pranešime cituojamas kancleris Kęstutis Jankauskas.

Pasak ministerijos, pastaruoju metu Lietuvos diplomatinėse atstovybėse ir konsulinėse įstaigose išaugo ne tik vizų išdavimas - priimti Lietuvos teisės aktų pakeitimai suteikė konsuliniams pareigūnams daugiau atsakomybės.

"Pavyzdžiui, 2008 metais Lietuvos ambasadoje Airijoje išduoti 933 pasai, per 11 praėjusių metų mėnesių - jau net 1726, Lietuvos konsulate Valensijoje - atitinkamai 399 ir 889", - sakoma ministerijos pranešime

"Todėl sunkmečio sąlygomis nėra galimybių proporcingai didinti diplomatinių atstovybių ir konsulinių įstaigų darbuotojų skaičiaus atsižvelgiant į konsulinių paslaugų paklausos augimą. 2009 metais mažinant etatus atstovybėse buvo atsižvelgta į konsulinių pareigūnų darbo krūvį, todėl jų etatai buvo paliesti mažiausiai", - aiškina URM.

Tuo pačiu ministerija tvirtina, kad dirbti išvykstančių konsulinių pareigūnų mokymo programos yra kasmet stiprinamos, į jas bus įtraukiama daugiau pareigūnų praktinių įgūdžių formavimo elementų.

"Konsulinių pareigūnų mokymo programų trukmė nuo 64 akademinių valandų 2008 metais išaugo iki 72 akademinių valandų 2009-aisiais. Papildomi darbo su biometriniais duomenimis mokymai pernai truko 16 akademinių valandų", - rašoma pranešime.

Pasak URM, Vyriausybei pateikti ir iki 2011 turėtų būti įgyvendinti siūlymai dėl Lietuvos piliečiams teikiamų paslaugų perkėlimo į elektroninę erdvę ir Lietuvos institucijų bendradarbiavimo pagerinimo.

"URM stengsis atsižvelgti į Valstybės kontrolės audite išsakytas rekomendacijas dėl ministerijos darbuotojų, nereguliariai vykstančių įteikti supaprastinto tranzito geležinkeliu dokumentus tranzitiniuose traukiniuose, darbo organizavimo ir apskaitos. URM pritaria Valstybės kontrolės rekomendacijai, kad priimant darbuotojus į diplomatinę tarnybą, jų užsienio kalbų mokėjimas turi būti vertinamas vadovaujantis bendra Bendrijos sistema", - sakoma ministerijos pranešime.

Šių metų URM biudžetas yra 186 mln. litų - 9,5 proc. mažesnis negu 2009 metais ir 32 proc. mažesnis negu 2008 metais.

Valstybės kontrolė penktadienį paskelbė, kad Lietuvos konsulinių darbuotojų darbo krūvis Rusijoje, Baltarusijoje ir Kazachstane keturis kartus viršija Europos Sąjungos (ES) valstybių metodiniuose nurodymuose esančią ribą.

Per auditą nustatyta, kad minėtose trijose valstybėse vienas konsulinis pareigūnas per metus išduoda apie 20 tūkst. vizų ir tai keturis kartus viršija krūvį, kuris nustatytas Europos Sąjungos valstybių metodiniuose nurodymuose.

Valstybės kontrolė atkreipė dėmesį, kad išvykstančiųjų vykdyti konsulinių funkcijų į diplomatines atstovybes mokymo programoje nenumatyta pakankamai laiko formuoti praktinius įgūdžius. Tai lemia, kad tikrinant konsulinių paslaugų teikimą diplomatinėse atstovybėse nustatoma nemažai netikslumų ir techninių klaidų.

Audito metu nustatyta, kad tik dalis pirmosios rotacijos diplomatų, išvykstančių dirbti į diplomatines atstovybes ir konsulines įstaigas, gerai moka dvi užsienio kalbas. Auditoriai nurodė, kad kai kurių diplomatų pareigybių aprašymuose nurodyti žemesni užsienio kalbų mokėjimo lygiai, negu reikalaujama priimant į diplomatinę tarnybą.

Auditoriai nurodė, kad kai kuriose diplomatinėse atstovybėse nėra gerų darbo sąlygų darbuotojams ir lankytojams priimti.

Lietuvos diplomatinėse atstovybėse 2008 metais iš viso išduota beveik 250 tūkst. vizų. Už konsulines paslaugas pernai surinkta daugiau kaip 37 mln. litų konsulinių mokesčių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.