aA
Ketvirtadienį Teksase buvo įvykdytas mirties nuosprendis žudikui Gary Grahamui (Geriui Grejemui), kurio byla visoje šalyje sukėlė ginčus ir dėl kurio į keblią padėtį pateko JAV prezidento posto siekiantis valstijos gubernatorius George W. Bushas (Džordžas V. Bušas).
Mirti nuteistas G. Grahamas, kuriam dabar buvo 36-eri, iki nuosprendžio įvykdymo kalėjime sėdėjo 19 metų.

G. Grahamo paskutinę minutę pateiktas apeliacijas atmetė 2 JAV teismai, tarp jų - Aukščiausiasis teismas. Mirtina injekcija nuteistajam suleista kalėjime Hantsvilyje, o liudininkai buvo keli jo šalininkai, tarp jų - Jesse Jacksonas (Džesis Džeksonas).

G. Grahamo byla aptarinėta visoje šalyje, nes jis buvo nuteistas atsižvelgus į vieno liudininko parodymus. G. Grahamas tapo 135-uoju asmeniu, kuriam Teksase per penkerius metus, kai gubernatorius yra G. W. Bushas, įvykdyta mirties bausmė. Šiemet valstijoje mirties nuosprendis įvykdytas 23 žmonėms.

JAV aukščiausiasis teismas 5 balsais prieš 4 atmetė G. Grahamo prašymą sustabdyti nuosprendžio vykdymą, o Teksaso federalinis teisėjas vėliau atmetė panašius jo advokatų siūlymus. Po šio teisėjo sprendimo advokatai, teigę, jog buvo pažeistos G. Grahamo pilietinės teisės, nutraukė kovą.

Teisėjai atsižvelgė į Teksaso Malonės prašymų ir patariamosios komisijos sprendimą neatidėti nuosprendžio įvykdymo.

Respublikonas G. W. Bushas, kurio rinkimų kampanijoje dažnai klausinėta apie G. Grahamo bylą, sakė, jog Teksaso įstatymai neleidžia jam kištis į bylos nagrinėjimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.