aA
Kyšio reikalavimu kaltinamas Šiaulių miesto tarybos narys Romanas Čokovas toliau lieka nušalintas nuo pareigų, nors ir abejoja, ar Lietuvos teismai turi teisę rinkėjų išrinktus politikus nušalinti nuo tiesioginio darbo valdžios institucijose.
Į kyšininkavimo skandalą pakliuvęs politikas suabejojo, ar teismas gali nušalinti išrinktuosius
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Į korupcijos skandalą pakliuvęs nušalintojo prezidento Rolando Pakso įkurtos partijos „Tvarka ir teisingumas“ dabar jau buvęs narys pareiškime teismui nurodė, kad „teisingumo vykdymo funkcija neapima įgaliojimų formuoti savivaldybės tarybos sudėtį“, todėl gali būti pažeidžiamos per rinkimus į valdžią išrinktų politikų ir juos išrinkusių rinkėjų teisės, o Lietuvos įstatymai - prieštarauti Konstitucijai.

„Lietuvos gyventojai, o ne teismai, išrenka atstovus į vietos savivaldos atstovaujamąsias institucijas“, - politikas Lietuvos apeliacinio teismo prašė kreiptis į Konstitucinį Teismą, nes esą dar neišnagrinėjus baudžiamosios bylos ir joje surinktų įrodymų jau yra suvaržomos į valdžią išrinktų asmenų teisės dalyvauti tiesioginiame savo šalies valdyme.

Buvusio „tvarkiečio“ prašymą išnagrinėjusi Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija paskelbė, kad nesikreips į Konstitucinį Teismą, nes neabejoja, jog R. Čokovo argumentai yra nepagrįsti.

„Baudžiamojon atsakomybėn traukiamo asmens teisių, tarp jų ir teisių dalyvauti politiniame gyvenime apribojimas, teismo nuomone, neprieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai“, - neskundžiamoje nutartyje pabrėžė teismas.

„Konstitucija yra vientisas teisės aktas. Jame numatytas net ir Seimo nario mandato panaikinimas, laisvės suvaržymas, todėl ir savivaldybių tarybų nariams atitinkami apribojimai (šiuo atveju apribojimas galimybės dalyvauti savivaldybės tarybos darbe) galimi, ir tai negali būti vertinama kaip prieštaravimas Lietuvos Respublikos Konstitucijai“, - teismas pabrėžė, kad jam nekyla abejonių, jog žemesnės instancijos nutartis dėl laikino nušalinimo nuo pareigų neprieštarauja teisinės valstybės, teisinio tikrumo, teisinio aiškumo, teisingumo principams.

R. Čokovas Lietuvos apeliaciniam teismui buvo apskundęs praėjusių metų Šiaulių apygardos teismo gruodžio 15-ąją priimtą nutartį, kuria dar trims mėnesiams buvo pratęstas politiko nušalinimas nuo pareigų. Šiaulių politikas įsitikinęs, kad teismas esą „galėjo būti priklausomas nuo politinių institucijų, jų angažuotas“. Jo teigimu, nutartis pratęsti nušalinimą nuo pareigų buvo priimta tik po Šiaulių politikų neigiamų pasisakymų spaudoje, kai lapkričio pabaigoje pasibaigus nušalinimo terminui R. Čokovas pasirodė Šiaulių miesto savivaldybėje.

Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad Šiaulių miesto savivaldybės tarybos nario užimamos pareigos sudaro sąlygas ir galimybes nusikalsti, todėl jam pagrįstai pratęstas laikinas nušalinimas nuo pareigų. Pasak teisėjų, teisėjai „nedalyvauja politiniame gyvenime“, todėl nėra pagrindo teigti, kad jie buvo įtakoti politikų.

R. Čokovo baudžiamoji byla jau nagrinėjama Šiaulių apygardos teisme. Prokuratūros kaltinamajame akte nurodyta, kad buvęs „tvarkietis“ ir jo bendrininkas, dabar jau buvęs konservatorius Igoris Strupeikis kaltinami nuo 2008-ųjų balandžio 12-osios iki birželio 12-osios reikalavę 200 tūkst. Lt kyšio.

Už šiuos pinigus buvo žadama įtakoti kitus Šiaulių miesto savivaldybės tarybos Miesto ūkio ir plėtros komiteto narius, kurie esą turėjo pritarti vienai bendrovei priklausančių žemės sklypų detaliojo plano patvirtinimui. Po to politikai esą žadėjo įtakoti ir kitus tarybos narius, kurie turėtų patvirtinti detalųjį planą, numatantį žemės naudojimo būdo ir pobūdžio keitimą iš komercinės į skirtą mažaaukštei gyvenamajai statybai.

Kadangi verslininkai nesutiko mokėti 200 tūkst. Lt kyšio, R. Čokovas sumą esą sumažino iki 160 tūkst. Lt. Savo kaltės dėl pareikštų kaltinimų jis nepripažįsta ir tvirtina, kad norima su juo susidoroti.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.