aA
Nežabotas nusikalstamumas ir korupcija toliau veši Bulgarijoje, kuri dėl to gali netekti milijardų eurų Europos Sąjungos (ES) paramos.
Bulgarų žurnalistas nušautas vidury baltos dienos
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)

Bulgarijoje nušautas radijo laidų vedėjas, parašęs knygą apie gangsterius. Tai pirma tokia žmogžudystė Bulgarijoje nuo liepos mėnesio, kai buvo sudaryta nauja vyriausybė. Centro dešiniųjų kabinetas patiria spaudimą ir šalies viduje, ir ES vykdyti savo pažadą pažaboti organizuotas nusikalstamas gaujas ir nubausti korumpuotus politikus.

Bobis Tsankovas buvo nužudytas sostinės Sofijos centre sausio 5 dieną. Per šaudymą sužeisti dar du žmonės buvo nuvežti į ligoninę.

Nuo 2001 metų nusikaltėliai Bulgarijoje nužudė apie 150 žmonių. Nepaisant pradėtos kampanijos prieš gaujas ir kyšininkus Bulgarija nepasiekė jokių rezultatų šioje srityje ir todėl gali sulaukti Briuselio sankcijų. Milijonų eurų pagalba jau buvo atimta iš šios šalies 2008 metais. Nežabotas nusikalstamumas jau pakenkė šalies įvaizdžiui visoje ES.

Nuo 1989 metų, kai žlugo komunizmas, Bulgarija sugebėjo pasodinti į kalėjimą tik vieną nusikaltėlių bosą, o už kyšininkavimą nenuteisė nei vieno aukšto rango pareigūno.

Naujoji premjero Boiko Borisovo vyriausybė užsimojo imtis griežtesnių priemonių. Prieš mėnesį policija sudavė smūgį organizuotiems nusikaltėliams - ji suėmė 25 įtariamus žmonių grobikus, kurie reketuodavo turtingus ir žymius žmones. Tokie reidai Bulgarijoje beveik niekada nerengiami.

Savo knygoje apie Bulgarijos nusikaltėlių pasaulį 30 metų B.Tsankovas atskleidė mafijos ryšius su verslu. Į radijo muzikos laidų vedėją jau kėsintasi 2006 metais - jis buvo sužeistas per bombos sprogimą prie savo namų. Lapkritį, netrukus po to, kai pasirodė jo knyga, B.Tsankovas pranešė policijai sulaukęs grasinimų.

Prieš dvejus metus Bulgarijoje buvo nužudytas Georgis Stoevas, virtinės knygų apie praėjusio dešimtmečio Bulgarijos nusikalstamą pasaulį autorius. Jis buvo nušautas prie viešbučio Sofijoje.

„Lietuvos žinios“