aA
Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) Strasbūre nusprendė, kad Lietuva pažeidė žmogaus teises, nes teismuose pernelyg ilgai truko dviejų bylų nagrinėjimas. Per pastarąjį pusmetį tai jau penktas Lietuvos pralaimėjimas Strasbūre dėl tokios pat priežasties.
Europos Žmogaus Teisių Teismas Strasbūre
Europos Žmogaus Teisių Teismas Strasbūre
© Reuters/Scanpix

Antradienį EŽTT pripažino Lietuvą pažeidus savo piliečio Donato Šulco ir bendrovės "Impar" teises į teisingą bylos nagrinėjimą dėl per ilgos teismo procesų trukmės.

Be to, byloje "Šulcas prieš Lietuvą" pripažinta, kad piliečiui nebuvo garantuota "veiksminga teisinės gynybos priemonė".

D.Šulcas EŽTT skundėsi, kad jo baudžiamoji byla dėl dokumentų suklastojimo ir turto pasisavinimo užtruko aštuonerius metus ir devynis mėnesius. Ji pradėta nagrinėti 1995 metų birželio 20 dieną ir truko iki 2004 metų balandžio 6 dienos, kai Lietuvos Aukščiausiasis Teismas atmetė pareiškėjo kasacinį skundą.

Nors Strasbūro teismas pripažino, kad ši byla buvo sudėtinga, o pilietis pats kelis mėnesius vilkino procesą, reikšdamas rimto pagrindo neturinčius nušalinimus teisėjams ir teikdamas nebūtinus prašymus, tačiau kai kurie delsimai byloje atsirado ir dėl vidaus institucijų klaidų ar inertiškumo.

Pavyzdžiui, Kėdainių rajono apylinkės teismas bylą grąžino papildomam ikiteisminiam tyrimui, o Panevėžio apygardos teismas - pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo.

EŽTT nusprendė, kad bylos nagrinėjimo trukmė neatitiko "įmanomai trumpiausio" bylos nagrinėjimo reikalavimo.

Kitus D.Šulco skundus - dėl kankinimų, teisės į laisvę ir saugumą, diskriminacijos ir kitų - teismas atmetė.

Nors pareiškėjas EŽTT prašė iš Lietuvos valstybės jam priteisti 9 mln. litų, jam skirta 1700 eurų (5865 litus) neturtinės žalos atlyginimo ir 1000 eurų (3450 litų) bylinėjimosi kaštams bei išlaidoms atlyginti.
Lietuva Strasbūro teisme pastaruoju metu pralaimėjo ir kitą bylą dėl pernelyg ilgo nagrinėjimo.

Bendrovės "Impar" ginčas dėl Valstybinės mokesčių inspekcijos skirtos baudos užtruko šešerius metus ir vieną mėnesį.

Įmonė skundėsi ne tik dėl per ilgos proceso trukmės, bet ir teismų šališkumo, kitų teisingo teismo aspektų, teisės į nuosavybę pažeidimo, tačiau šie skundai buvo atmesti kaip aiškiai nepagrįsti.

Strasbūro teismas "Impar" priteisė 900 eurų (3105 litus) neturtinei žalai atlyginti.

Beje, tai buvo pirmoji byla prieš Lietuvą, kada EŽTT Konvencijos straipsnį dėl teisės į teisingą bylos nagrinėjimą taikė mokestiniam procesui.

Praėjusių metų liepą Lietuva Strasbūre pralaimėjo dar tris bylas dėl pernelyg ilgo bylų nagrinėjimo teismuose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.