aA
Kinijos teismas šešeriems metams pasiuntė už grotų vieną tibetietį režisierių, sukūrusį dokumentinį filmą, kuriame paprasti Tibeto gyventojai giria savo dvasinį lyderį Dalai Lamą ir skundžiasi dėl jų kultūros žlugdymo, pranešė aktyvistai.
Režisierius nuteistas kalėti 6 m. dėl filmo apie Dalai Lamą
© AFP/Scanpix

Į filmą "Užmiršti baimę" (Leaving Fear Behind) įtrauktuose interviu tibetiečiai pasakoja iki šiol mylintys tremtyje gyvenantį jų dvasinį lyderį ir sako manantys, jog 2008 metų Pekino olimpinės žaidynės jų gyvenimą vargu ar pagerino.

Režisierius Dhondupas Wangchenas ir jo draugas budistų vienuolis Gologas Jigme buvo suimti, kai baigė kurti tą filmą, tačiau prieš tai jiems pavyko slapta išsiųsti į užsienį vaizdajuostes su įrašais.

Dhondupui Wangchenui nuosprendis buvo paskelbtas praeitų metų gruodžio 28 dieną Činghajaus provincijos sostinėje Sininge, sakoma minėtą filmą pristatančiame tinklalapyje (www.leavingfearbehind.com) paskelbtame pranešime, kuriame reikalaujama, kad režisierius būtų paleistas.

1950 metais Kinijos liaudies išvadavimo armijai įsiveržus į Tibetą, šis atokus Himalajų kalnų regionas tapo Kinijos faktine dalimi.

Pekinas teisina savo griežtą politiką Tibete, sakydamas, jog Kinija ne vien išvadavo milijonus vergiškomis sąlygomis gyvenusių tibetiečių, bet ir skyrė milijardus dolerių tam regionui vystyti.

2008 metų kovą budistų vienuolių vadovaujami tibetiečių protestai prieš Pekino centrinę valdžią peraugo į riaušes kurių metu buvo deginamos etninių kinų krautuvės ir mušami žmonės.

Tie neramumai, nusinešę mažiausiai 19 žmonių gyvybių, išprovokavo protestus daugelyje kitų tibetiečių gyvenamų regionų.

Tibetiečių išeivių organizacijos teigia, kad vyriausybei malšinant minėtus protestus žuvo daugiau nei 200 žmonių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.