aA
Jungtinių Valstijų sienų apsaugos pareigūnai žinojo, kad Kalėdų dieną į Detroitą skridusiame lėktuve buvo įtariamas ekstremistas, ir buvo pasirengę orlaiviui nusileidus jį apklausti, trečiadienį vėlai vakare savo interneto svetainėje pranešė dienraštis "The Los Angeles Times". Tuo tarpu Jemeno vyriausybė pareiškė, kad sprogdintoją "al Qaeda" užverbavo Britanijoje.
Lėktuvą bandęs susprogdinti nigerietis Umaras Faroukas Abdulmutallabas.
Lėktuvą bandęs susprogdinti nigerietis Umaras Faroukas Abdulmutallabas.
© Reuters/Scanpix

Pareigūnai aptiko Umaro Farouko Abdulmutallabo pavardę Muitinės ir sienų apsaugos tarnybos duomenų bazėje, kai jis Amsterdame įlipo į oro bendrovės "Northwest Airlines" lainerį, ir rengėsi jį apklausti nusileidus lėktuvui Detroite, dienraščiui sakė aukšto rango teisėsaugos pareigūnai.

Ši informacija veikiausiai rodo, jog nedaug trūko, kad JAV žvalgybos tarnybos, kurios pateko į kritikos ugnį, kai 23 metų nigerietis nesėkmingai mėgino susprogdinti bombą "Northwest Airlines" laineryje, būtų atskleidusios teroristų sąmokslą.

Galimybė iki keleivio įlipimo į orlaivį nustatyti, kad jis potencialiai pavojingas, laiko prasme yra ribota, sakė vienas aukšto rango Teritorinio saugumo departamento pareigūnas, pridūręs, kad nuodugnus patikrinimas pradedamas tik tuomet, kai baigiamas rengti skrydžio keleivių sąrašas - likus kelioms valandoms iki pakilimo.

Pasak pareigūnų, jei duomenų bazėje buvusi informacija apie U.F.Abdulmutallabą būtų pastebėta anksčiau, jis galėjo būti apklaustas prieš įlipimą į orlaivį.

"Žmonės Detroite buvo pasiruošę pakartotinai jį patikrinti, - sakė vienas aukštas teisėsaugos pareigūnas, kurį citavo "The Los Angeles Times". - Toks sprendimas buvo priimtas".

Trečiadienį JAV didžioji žiuri pateikė U.F.Abdulmutallabui kaltinimus pasikėsinimu nužudyti ir mėginimu panaudoti masinio naikinimo ginklą JAV lėktuve. Jei jaunas nigerietis bus pripažintas kaltu, jam gresia įkalinimas iki gyvos galvos.

„al Qaeda“ užverbavo Britanijoje?

Nigerijos pilietis, kuris yra kaltinamas mėginęs susprogdinti bombą į JAV skridusiame laineryje, buvo Londone užverbuotas tarptautinio teroristų tinklo "al Qaeda", ketvirtadienį pranešė vienas aukštas Jemeno vyriausybės pareigūnas.

"Mums pateikta informacija rodo, kad Umaras Faroukas į "al Qaeda" įstojo Londone", - spaudos konferencijoje sakė Jemeno premjero pavaduotojas gynybos ir saugumo reikalams Rashadas al-Aleemi.

Sanos vyriausybės pareigūnas taip pat pranešė, kad nigerietis  lankėsi Jemene ir ten buvo susitikęs su vienu radikalių pažiūrų musulmonų dvasininku.

"Nigerietis slėpėsi Šabvos regione (į rytus nuo Sanos esančiame) Vadi Rafade, ten jis susitiko su A.Awlaqi ir Mohammadu Omairu, kuris vėliau buvo nukautas per oro pajėgų operaciją Vadi Rafade", - sakė jis.

Jemeno oro pajėgos gruodžio 24 dieną surengė oro smūgį rytinėje Šabvos provincijoje, maždaug už 650 km į rytus nuo Sanos esančiame Vadi Rafade. Pasak pareigūnų, per operaciją buvo nukauti 34 įtariami "al Qaeda" kovotojai.

Jungtinės Valstijos apkaltino A.al Awlaqi ryšiais su teroristais ir pareiškė, kad lapkričio 5 dieną Teksase esančioje Fort Hudo karinėje bazėje 13 žmonių nušovęs majoras Nidalas Malikas Hasanas buvo užmezgęs ryšius su šiuo dvasininku.

U.F.Abdulmutallabas Jemene dingo tarp rugsėjo 24 ir gruodžio 7 dienos. Tuo tarpu valdžios pareigūnai aiškinasi, kaip jis galėjo išvykti iš šalies turėdamas pasibaigusio galiojimo vizą.

R.al Aleemi pridūrė, kad, remiantis atliktų tyrimų duomenimis, pas įtariamą 23-jų metų sprogdintoją rasti sprogmenys atkeliavo iš Nigerijos, o ne Jemeno, kaip buvo pranešta anksčiau.

Jemenas: JAV karinė intervencija gali sustiprinti „al Qaeda"

R. al-Aleemi spaudos konferencijoje taip pat pareiškė, kad JAV karinė intervencija Jemene, kuri gali būti surengta, siekiant šios šalies vyriausybei padėti kovoti su tarptautiniu teroristų tinklu "al Qaeda", iš tiesų gali duoti priešingų rezultatų ir dar labiau sustiprinti Arabijos pusiasalyje veikiančius džihadistus.

"Bet kokia Jungtinių Valstijų intervencija arba tiesioginiai (kariniai) veiksmai gali sustiprinti "al Qaeda", o ne susilpninti jį", - spaudos konferencijoje sakė Jemeno premjero pavaduotojas gynybos ir saugumo reikalams R. al Aleemi.

"Mūsų pozicija aiški: mes kausimės ir persekiosime "al Qaeda" grupuotę, pasikliaudami Jemeno pajėgomis ir saugumo agentūromis", - pridūrė jis.

Tačiau R.al Aleemi nurodė, kad Jungtinės Valstijos galėtų padėti apmokyti Jemeno kovos su terorizmu pajėgas.

"Al Qaeda" yra visame pasaulyje veikianti organizacija, kelianti pavojų tarptautiniam stabilumui, todėl visos šalys, ypač Jungtinės Valstijos, privalo bendradarbiauti, ir duoti jai atkirtį", - pabrėžė pareigūnas.

"Mums iš Jungtinių Valstijų reikia apmokymų, ginklų bei įrangos kovos su terorizmu būriams, kurie pajėgūs sunaikinti "al Qaeda" ir visus teroro elementus", - R.al Aleemi.

Jis pažymėjo, kad Sanos bendradarbiavimas su Vašingtonu saugumo srityje yra pagrįstas informacijos mainais. Taip pat ir su Saudo Arabija, pridūrė jis.

Arabijos pusiasalio pietiniame pakraštyje esančiu Jemenu, kaip islamo teroristų prieglobsčiu, itin susirūpinta po to, kai šioje šalyje apmokytas ir su "al Qaeda" siejamas nigerietis per Kalėdas mėgino susprogdinti į JAV skrendantį lėktuvą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.