aA
Japonas Tsutomu Yamaguchi, kuris buvo vienintelis asmuo, oficialiai pripažintas išgyvenęs tiek Hirošimos, tiek Nagasakio atominius bombardavimus Antrojo pasaulinio karo pabaigoje, mirė sulaukęs 93 metų, trečiadienį pranešė žiniasklaida.
Atominės bombos sprogimas Nagasakyje
Atominės bombos sprogimas Nagasakyje
© AFP/Scanpix

T.Yamaguchi mirė pirmadienį nuo skrandžio vėžio, nurodė dienraščiai "Mainichi", "Asahi" ir "Yomiuri".

Tas vyras 1945 metų rugpjūčio 6 dieną buvo atvykęs su verslo reikalais į Hirošimos laivų statyklą, kai JAV bombonešis "Boeing B-29 Superfortress", pavadintas "Enola Gay", numetė atominę bombą ant to miesto. T.Yamaguchi, kuris smarkiai apdegė viršutinę kūno dalį, naktį praleido branduolinio sprogimo nuniokotame mieste.

Vėliau jis grįžo į Nagasakį, esantį už maždaug 300 kilometrų į pietvakarius nuo Hirošimos. Rugpjūčio 9 dieną ant Nagasakio buvo numesta antroji JAV atominė bomba.

1945 metų rugpjūčio 15 dieną Japonija pasirašė kapituliaciją ir baigė karą.

T.Yamaguchi buvo vienintelis asmuo, kurį Japonijos vyriausybė buvo pripažinusi išgyvenusiu abu atominius bombardavimus, nors yra duomenų apie kitus panašaus likimo žmones.

"Mano dvigubas apšvitinimas radiacija dabar yra užregistruotas vyriausybės. Ji galės papasakoti jaunajai kartai siaubingą atominių bombardavimų istoriją, netgi kai aš mirsiu", - pernai T.Yamaguchi citavo dienraštis "Mainichi".

Su to vyro artimaisiais susisiekti kol kas nepavyko, o vietos pareigūnai ir Japonijos atominius bombardavimus išgyvenusių asmenų organizacijos dar negalėjo patvirtinti pranešimų apie jo mirtį.

Gyvenimo pabaigoje T.Yamaguchi neretai dalydavosi atominių bombardavimų įspūdžiais ir dažnai sakydavo turįs vilčių, kad branduoliniai ginklai kada nors bus uždrausti.

Jis 2006 metais kalbėjo vienoje Jungtinių Tautų konferencijoje, rašė knygas ir kūrė dainas apie savo išgyvenimus, taip pat dalyvavo kuriant dokumentinį filmą apie tas atakas išgyvenusius žmones.

Pasak "Mainichi", praeitą mėnesį T.Yamaguchi ligoninėje aplankė JAV kino režisierius Jamesas Cameronas, sukūręs filmus "Titanikas" (Titanic) ir "Įsikūnijimas" (Avatar). Spėjama, kad šis iškilus kino kūrėjas planuoja susukti filmą Hirošimos ir Nagasakio bombardavimus.

Japonija - vienintelė šalis, ant kurios per karą buvo numestos atominės bombos. Hirošimoje tąsyk žuvo apie 140 tūkst., o Nagasakyje - apie 70 tūkst. žmonių.

T.Yamaguchi buvo vienas iš maždaug 260 tūkst. tuos bombardavimus išgyvenusių žmonių. Kai kurie iš jų dėl apšvitinimo susirgo įvairiomis ligomis, ypač vėžiu ir kepenų ligomis.

Japonijos vyriausybės oficialiai pripažinti atominius bombardavimus išgyvenę asmenys turi teisę į kompensacijas, kurios mokamos kas mėnesį. Jiems taip pat nemokamai tikrinama sveikata bei apmokamos laidotuvių išlaidos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.