aA
Išnagrinėjęs Visagino miesto apylinkės prokuratūros perduotą baudžiamąją bylą, Vilniaus rajono apylinkės teismas paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį broliams 25 metų Jevgenijui ir 35 metų Vadimui Lapuškinams.
Vilniaus apygardos teismo salė
Vilniaus apygardos teismo salė
© AFP/Scanpix

Kaltu dėl vagystės ir pasikėsinimu neteisėtai disponuoti narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti pripažintas J. Lapuškinas pataisos namuose turės praleisti dvejus metus ir devynis mėnesius. V. Lapuškinas laisvę prarado ilgesniam laikui – šešeriems metams ir keturiems mėnesiams.

Tokia bausmė jam skirta už neteisėtą disponavimą nedideliu kiekiu narkotinių ar psichotropinių medžiagų be tikslo jas platinti bei pasikėsinimą tai padaryti, už pasipriešinimą valstybės tarnautojui ir nesunkų sveikatos sutrikdymą dėl neatsargumo.

2008 metų lapkritį pinigų kvaišalams pritrūkęs J. Lapuškinas išlaužė durų užraktą, įsibrovė į butą Visagine ir pavogė brangų televizorių, kitų daiktų, grynųjų pinigų. Buto savininkas A. S. patirtą žalą įvertino kone 4 000 litų. Nustatyta, kad keletą dienų prieš vagystę į tą butą pasisvečiuoti pakvietė A. S. sugyventinė ir jos draugė, su kuriomis J. Lapuškinas mokėsi vienoje mokykloje.

Tą patį rudenį J. Lapuškinas buvo sulaikytas prie vienos parduotuvės. Pamatę besiartinančius policijos pareigūnus, broliai leidosi į kojas. Ir ne veltui – keliuose policijos atliekamuose ikiteisminiuose tyrimuose Lapuškinai buvo įtariamieji. Vyresniajam pavyko pasprukti, o jaunėlis atsidūrė policijos komisariate. Atlikus asmens kratą pas J. Lapuškiną rasti du polietileno maišeliai su baltos spalvos milteliais. Juose ekspertai nustatė nedidelį kiekį – 0,007 gramo – psichotropinės medžiagos metamfetamino.

2009 m. kovo 16 d. broliams Lapuškinams bei Ž. M. dėl keleto įvykdytų nusikaltimų Visagino miesto apylinkės teisme buvo skelbiamas nuosprendis. Kadangi V. Lapuškinas tuo metu jau buvo suimtas, surakintą antrankiais į teismo salę jį atlydėjo konvojaus pareigūnai. Pasirašiusi, kad susipažino su nuosprendžiu, Ž. M. išėjo iš salės. Tą patį padaręs J. Lapuškinas liko. Pasirašius V. Lapuškinui policijos pareigūnai jį vedė iš salės. Nors policininkai draudė jam artintis, įtartinai besielgiantis J. Lapuškinas prišoko prie brolio.

V. Lapuškinas, kad ir surakintas antrankiais, kyštelėjo broliui į striukės kišenę ranką ir ištraukė polietileno maišelį su baltais milteliais. Policijos pareigūnas jį atėmė iš V. Lapuškino. Tuo tarpu kitam policininkui teko susigrumti su J. Lapuškinu, kuris nepaisė reikalavimo nesiartinti prie brolio. Panaudojus kovinius veiksmus J. Lapuškinas atsidūrė ant grindų, jo rankos buvo surakintos antrankiais. Tuomet pareigūną, kuris rankoje laikė atimtą maišelį su milteliais, puolė V. Lapuškinas. Du policininkai stengėsi jį sutramdyti, nors tas priešinosi kaip pašėlęs. (Beje, broliai yra užsiiminėję imtynėmis.) Galų gale nuteistasis aukštielninkas užgriuvo ant vieno pareigūno, sulaužydamas jam čiurnos kaulą. Posėdžių salėje buvęs prokuroras Vaidas Vasiliauskas iškvietė medikus ir policijos pareigūnus. Rimtis pagaliau buvo atstatyta.
Specialistai nustatė, kad miltelių, kuriuos J. Lapuškinas stengėsi perduoti vyresniajam broliui, sudėtyje yra 0,057 g. narkotinės medžiagos heroino. Be to, paaiškėjo, kad išklausyti nuosprendžio jis atvyko būdamas apsvaigęs nuo kvaišalų.

Ligi tol V. Lapuškinas buvo teisiamas aštuonis kartus, dusyk – jau po teismo salėje įvykdytų nusikaltimų. J. Lapuškino „stažas“ – kur kas kuklesnis.

„Per darbo prokuratūroje metus pirmąkart susidūriau su tokiu teisiamųjų įžūlumu, – sakė Visagino miesto apylinkės vyriausiasis prokuroras Genadijus Jefimovas. – Narkotikų platinimas ir vartojimas tampa vis skaudesniu mūsų visuomenės skauduliu“.

Nors brolių Lapuškinų baudžiamoji byla buvo teisminga Visagino miesto apylinkės teismui, šis dėl objektyvių priežasčių nuo jos nagrinėjimo nusišalino, ir visaginiečiai buvo teisiami Vilniaus rajono apylinkės teisme.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.