aA
Svarstymuose, kaip išgelbėti „Sodrą“, kai dirbančiųjų mažėja, o senstančiųjų daugėja, pasigirsta siūlymų ilginti žmonių pensinį amžių iki 65 metų. Tačiau mokytojai su tuo nesutinka ir sako nenorintys mokykloje prarasti paskutinius savo kantrybės likučius.
Mokytojai nenori, kad mokiniai jiems nervus tampytų iki 65 metų
© DELFI (R.Daukanto pieš.)

„Protinis darbas dirbant tokioje atmosferoje nualina žmogų, todėl jeigu pratęs pensinį amžių dar toliau, tai, atleiskit, kai kurie jau su Dievu šnekasi, nervai ištampyti. Tokie dirbti neturėtų, bet žmogus kitos išeities neturės, jei pailgins“, - DELFI sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Aleksas Bružas.

Šiuo metu moterų pensinis amžius siekia 60 metų, vyrų – 62,5. Lietuvos vyrų vidutinė gyvenimo trukmė yra maždaug 65 metai, moterų – 77 metai.

Planuoja pensinį amžių ilginti iki 65 metų

Ilginti pensinį amžių Vyriausybė planavo dar prieš keletą metų, kai pritarė Lisabonos strategijos įgyvendinimo planui. Nacionalinės Lisabonos strategijos įgyvendinimo programoje 2005-2008 m., senatvės pensijos amžių planuota didinti palaipsniui nuo 2012 m, tačiau, pasak teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus, kol kas dėl tikslaus termino nesusitarta.

Vyrams pensinį amžių planuota didinti po 2 mėnesius, moterims – po 4 mėnesius kasmet, o 2026 m. jis abiems lytims turėtų pasiekti 65 metus.

„Pasaulio banko studija ir daugelis kitų ekspertų pripažįsta vieną faktą, kad Lietuvoje pensinis amžius yra vienas iš mažesnių tarp Europos Sąjungos valstybių ir todėl ir yra siūloma palaipsniui – po porą mėnesių kas pusę metų ar kas metus - didinti pensinį amžių, kad jis pasiektų tą europietišką standartą – 65 metų amžių“, - pernai birželį yra sakęs premjeras Andrius Kubilius.

Tačiau mokytojai su šiais planais nesutinka ir teigia, jog dirbdami mokykloje su 25-30 mokinių kiekvienoje klasėje, jie patiria nemenką psichinę įtampą. Savo pageidavimus, tarp kurių yra prašymai neilginti šio amžiaus pedagogams bei pasibaigus krizei padidinti atlyginimus, prieš šventes jie išsakė Seimo pirmininkei Irenai Degutienei.

A. Bružas: ar galite įsivaizduoti 65-metį fizinio lavinimo mokytoją?

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas A. Bružas sako, kad ilginti pensinį amžių mokytojai nesutinka dėl to, jog nuolat dirbdami su daug jaunų žmonių pervargsta, o vyresni mokytojai nėra taip gerbiami paauglių.

„Dirbant su mokiniais labai retas vyresnis pedagogas būna mokinių vertinamas. Tie mokiniai, kurie suaugę, mokosi 11-12 klasėje, tai tie vertina ir vyresniuosius pedagogus – jei yra geras specialistas, gerai moko ir panašiai. Bet prie jaunų mokinių gali pritapti tik jauni mokytojai – jie gali su jais ir pakalbėti. Net jeigu jie turi ir mažai žinių, tai vis tiek kažkaip juos priima daug geriau“, - sakė pašnekovas.

Pasak A. Bružo, dirbant protinį darbą mokytojus užklumpa daug ligų, pašlyja nervai, tačiau mokytojas vis tiek priverstas dirbti iki pensijos, nes neturi kitos išeities.

„Ar galite įsivaizduoti 63-65 metų fizinio lavinimo mokytoją? Jis tokią specialybę įsigijo ir nieko nepadarysi. Galima palikti kažkokią dalį tokių mokytojų, kurie galėtų dalintis savo patirtimi, bet galite įsivaizduoti, kad jei per fizinio lavinimo pamokas mokytojas negali pademonstruoti judesių savo pavyzdžiu, tai toks mokytojas, nemanyčiau, jog galėtų būti mokykloje autoritetas“, - svarstė A. Bružas.

Mokytoja: dirbti su 25-30 žmonių nėra lengva

Pagrindinės mokyklos mokytoja Nijolė, dirbanti su 5-10 klasių mokiniais sako, kad vaikams labiau patinka bendrauti su jaunais, energingais bei entuziastingais pedagogais, o vyresni mokytojai, pasak jos, ugnelės savyje nebeturi.

Pašnekovė, kuri mokykloje dirba daugiau nei 20 metų, teigia jaučianti, kad kartais nesutampa jos ir mokinių pažiūros, kad savyje ji užčiuopia lašelį konservatyvumo, kurio anksčiau nepastebėdavo.

„Kaupdamas patirtį žmogus praranda kažkiek savo entuziazmo. Vaikams su jaunais, energingais žmonėmis yra smagiau. O vyresnių pedagogų pažiūros su mokiniais dažnai nebesutampa, pasireiškia konservatyvumas ir tuomet galimi nesutarimai“, - pasakojo Nijolė.

Mokytojos teigimu, ilginti pensinį amžių pedagogams netinka dar ir todėl, kad mokykloje jie patiria didelę psichinę įtampą. „Prieš tave visą laiką 25 ar 30 žmonių. Kiekvienas skirtingas, kiekvienam trūksta dėmesio, su kiekvienu turi pabendrauti“, - svarstė pašnekovė.

Tuo metu psichologas Gintaras Chomentauskas sako, kad dideliu emociniu aktyvumu išsiskiria ne tik mokytojų profesija. Pasak jo, prie tokių „sunkiųjų“ profesijų galima priskirti ir, pavyzdžiui, medikus.

„Yra ir kitų profesijų, kurios labai įtemptos. Pavyzdžiui, medikų profesija ir panašios. Jos irgi turi didelį emocinį intensyvumą“, - teigė psichologas, pridūręs, jog Lietuvoje jam nėra žinomas joks tyrimas, kuris parodytų, ar kuris nors kasdienis darbas išsekina stipriau ar švelniau.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.