aA
2010 metais Vilniaus miesto savivaldybė ketina skirti 25 mln. litų mokyklų renovavimui, miesto politikai taip pat teigia daug dėmesio ketinantys skirti mokyklų tinklo pertvarkymui.
Vilniaus Šv. Kristoforo vidurinė mokykla
Vilniaus Šv. Kristoforo vidurinė mokykla
© DELFI skaitytojo nuotr.

Antradienį spaudos konferencijoje Vilniaus savivaldybės Švietimo departamento direktorius Gintaras Petronis žurnalistams pristatė švietimo srityje artimiausiais metais planuojamus darbus.

Pasak jo, 2010 metais numatyta renovuoti 25 mokyklas ir tam skirti 25 mln. litų, taip pat ketinama renovuoti 16 darželių už 0,6 mln. litų.
G.Petronio teigimu Vilniaus savivaldybė yra viena iš šešių Lietuvoje likusių savivaldybių, kuriose nėra atlikta mokyklų tinklo pertvarka.


Sostinės mokyklų tinklo pertvarkymo planas iki 2012 metų, jo teigimu, buvo parengtas dar 2005-aisiais, tačiau iš 47 pertvarkyti numatytų mokyklų iki šiol reorganizuota 15. Šiemet numatyta reorganizuoti 20 mokyklų. Yra numatytas 2010-2012 metų mokyklų pertvarkymo planas.
"Mokinių netolygumai, kai kurios mokyklos yra pustuštės, kai kuriose yra antra pamaina", - problemą įvardijo G.Petronis.

Antra pamaina yra 15 Vilniaus mokyklų, o nepilnai sukomplektuotos yra apie 30 mokyklų, dažniausiai lenkų ir rusų. Vis dėlto, Švietimo departamento direktorius pažymėjo, kad mokyklų uždaryti neketinama, mokinių netolygaus pasiskirstymo problema, anot jo, bus sprendžiama perkeliant mokinius iš perpildytų į nepilnai sukomplektuotas mokyklas.
G.Petronis taip pat pažymėjo, kad Vilniuje dar yra dvi mokyklos, kuriose mokiniai mokosi jungtinėse klasėse, t.y. 1-4 moksleiviai per pamokas sėdi vienoje patalpoje.

Savivaldybės atstovo teigimu, 2010 metais Švietimo ir mokslo ministerija numatė, kad mokinio krepšelio lėšos nebebus perskirstomos, todėl nepakankamai sukomplektuotoms mokykloms bus sunku išsilaikyti.
Jis pažymėjo, kad yra rengiamos Švietimo įstatymo pataisos, pagal kurias vidurinės mokyklos tipo turėtų nebelikti. Šios pataisos, pagal kurias Lietuvoje turėtų likti progimnazijos ir gimnazijos, galbūt bus priimtos Seimo pavasario sesijos metu.

Vilniuje kol kas yra likusios 47 vidurinės mokyklos.

Pokyčių, pasak savivaldybės atstovo, bus ir ikimokyklinio ugdymo srityje. Prekybos centrų darbuotojų prašymu, numatyta darželiuose steigti grupes, kuriose vaikai galėtų būti paliekami nuo 6 iki 24 valandos. Tokios grupės, G.Petronio teigimu, gali atsirasti ne anksčiau kaip pavasarį.

"Tai yra tik "pilotinis" projektas, mes derinsime praktinį įgyvendinimą", - sakė G.Petronis.

Iš viso iki 2012 metų Vilniaus darželiuose numatyta steigti naujas 24 grupes, į kurias galės būti priimta 500 vaikų. Šiuo metu eilės darželiuose laukia apie 3000 vaikų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.