aA
Besibaigiant 2009-iesiems premjeras Andrius Kubilius potvarkiu sudarė tarpžinybinę darbo grupę Lietuvos pasirengimui pirmininkauti ir pirmininkavimui Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO) 2011 metais koordinuoti.
2011 m. Lietuvos laukia pirmininkavimas ESBO
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Darbo grupei vadovauja užsienio reikalų viceministras Evaldas Ignatavičius, joje – Užsienio reikalų, Susisiekimo, Socialinės apsaugos ir darbo, Ūkio, Vidaus reikalų, Energetikos ministerijų ir kitų valstybės institucijų atstovai.

Didžiausia pasaulyje 56 valstybes jungianti regioninė organizacija ESBO vykdo veiklą glaudžiai susiedama tris sritis – žmogaus teisių, ekonominę-aplinkosauginę bei karinę-politinę. Nuo 2010 m. ESBO pirmininkauti pradėjo Kazachstanas.

Praėjusių metų birželio mėnesį ESBO Parlamentinės asamblėjos plenarinės sesijos atidaryme Vilniuje A. Kubilius sakė, kad vienintelis kelias į tikrą ir nedalomą saugumą visame ESBO regione yra ne naujos saugumo architektūros kūrimas, o jau prisiimtų įsipareigojimų ir pasiektų susitarimų, paremtų aiškiais principais, laikymasis.

Lietuvos premjeras taip pat pažymėjo, kad energetikos politika bei energetinis saugumas yra viena svarbiausių ekonominio saugumo politikos dalių, reikalaujančių iš valstybių bendro globalaus atsako.

Užsienio reikalų ministerija akcentuoja, kad Lietuva, ESBO pirmininkaujančių šalių Trejeto narė, siekia efektyvios, subalansuotos ir visas organizacijos dimensijas apimančios veiklos programos. ESBO Trejetą sudaro organizacijai pirmininkavusios, pirmininkaujančios ir pirmininkausiančios šalies užsienio reikalų ministrai (šiuo metu – Graikijos, Kazachstano ir Lietuvos).

Šiemet pirmininkauti ESBO pradėjo Kazachstanas. Kazachstano užsienio reikalų ministras, ESBO pirmininkas Kanatas Saudabajevas savo specialiuoju atstovu transporto klausimais paskyrė Lietuvos užsienio reikalų ministerijos Ekonominio saugumo politikos departamento ambasadorių energetikos ir transporto politikos klausimams Vytautą Naudužą. Šiuo paskyrimu Kazachstanas įvertino Lietuvos įdirbį plėtojant tarptautinę transporto politiką.

Kaip teigiama Ministro pirmininko tarnybos pranešime spaudai, Lietuvos pirmininkavimas ESBO padės sustiprinti šalies tarptautinį ir regioninį vaidmenį, pasirengti pirmininkavimui Europos Sąjungoje 2013 m. ir galimai narystei Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje 2014-2015 m. Pirmininkaudama ESBO Lietuva sieks toliau stiprinti visa apimančio saugumo sampratą esamoje Europos saugumo architektūroje.

Lietuva – pirmoji Baltijos valstybė, kuri pirmininkaus ESBO.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.