aA
Jungtinės Valstijos pirmadienį atnaujino įtariamų teroristų sąrašus, o prezidentas Barackas Obama ruošiasi pasitarimui su šalies žvalgybos ir nacionalinio saugumo vadovais dėl nepavykusios vieno Nigerijos piliečio atakos prieš JAV keleivinį lėktuvą.
JAV atnaujino įtariamų teroristų sąrašus
© Corbis

Pasaulio oro uostuose taip pat pradėti griežčiau tikrinti į JAV skrendantys keleiviai, tačiau kai kuriose šalyse pasigirdo skundų, jog tokios priemonės yra nesąžiningos.

B.Obama, kuris dėl Kalėdų dieną mėginto įvykdyti išpuolio kaltino "sistemines" JAV žvalgybos klaidas, antradienį planuoja susitikti su JAV žvalgybos vadovais, su kuriais bus tariamasi dėl dviejų ataskaitų apie tą incidentą.

Vienas JAV administracijos pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, kad prezidentas po to susitikimo pristatys "pradinę reformų seriją".

Pasitarime, kuris vyks viename sugriežtinto saugumo Baltųjų rūmų kabinete, daugiausiai dėmesio bus skiriama dviem preliminarioms ataskaitoms apie išpuolį prieš JAV oro bendrovės "Northwest Airlines" lainerį, skridusį į Detroitą, taip pat saugumo priemonių stiprinimui ir informacijos mainų gerinimui JAV nacionalinio saugumo ir kovos su terorizmu struktūrose.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Billas Burtonas sakė, kad "saugumo priemonės stiprinamos, nors ataskaitos (apie galimas saugumo spragas) teberengiamos".

"Jau buvo atnaujinti įvairūs sąrašai", - pareigūnas aiškino žurnalistams, turėdamas omenyje JAV vyriausybės parengtus plačius su terorizmu siejamų asmenų sąrašus, taip pat trumpesnį sąrašą asmenų, kuriems draudžiama patekti į lėktuvus, kurie skrenda į Jungtines Valstijas.

"Buvo patikrinti tūkstančių tūkstančiai vardų, o tikriausiai dešimtys jų buvo perkelti į kitus sąrašus", - pabrėžė B.Burtonas.

Pagal naująsias skrydžių saugumo taisykles, iš 14 šalių, tarp jų Kubos, Irano, Nigerijos ir Jemeno, arba pakeliui per tas valstybes į JAV skrendantiems keleiviams bus taikoma privalomos sugriežtintos patikros procedūros.

Šios drakoniškos priemonės išprovokavo protestus kai kuriose į šį sąrašą pakliuvusiose šalyse.

"Nesąžininga diskriminuoti daugiau nei 150 mln. žmonių dėl vieno asmens poelgio", - sakė Nigerijos informacijos ministrė Dora Akunyili.

Kubos komunistų partijos dienraštis "Granma" sustiprintas JAV saugumo priemones vadino "antiteroristine paranoja".

Viena garsi JAV musulmonų teisių organizacija kritikavo naująsias taisykles, vadindamos jas "etniniu skirstymu", kuris yra "neproporcingai" nukreiptas prieš musulmonus.

Pasak tos, organizacijos, tokios priemonės taip pat taikomos prieš JAV piliečius, kurie lanko savo artimuosius arba draugus, gyvenančius į saugumo sąrašus įtrauktose šalyse arba atlieka piligrimines keliones į šventąjį Mekos miestą Saudo Arabijoje.

"Galbūt dėl keleivių skirstymo pagal tikėjimą arba tautybę kai kurie žmonės pasijus saugiau, tačiau tai tik stiprina musulmonų atskirtį ir kančias ir niekaip negerina oro linijų saugumo", - sakė Amerikos ir islamo santykių tarybos (CAIR) nacionalinis vykdomasis direktorius Nihadas Awadas.

JAV: Jemeno pajėgų reidas buvo surengtas reaguojant į grėsmes saugumui

Jemeno saugumo pajėgų reidas, per kurį pirmadienį žuvo mažiausiai du tarptautinio tinklo "al Qaeda" kovotojai, buvo surengtas reaguojant į grėsmes saugumui, dėl kurių buvo uždaryta JAV ambasada Sanoje, pranešė JAV diplomatinė atstovybė, pagyrusi Jemeną už jo pastangas kovoti su terorizmu.

"Sėkmingos kovos su terorizmu operacijos, kurias sausio 4 dieną į šiaurę nuo sostinės surengė Jemeno vyriausybės saugumo pajėgos, buvo nukreiptos prieš susirūpinimą kėlusį specifinį rajoną ir prisidėjo prie ambasados sprendimo atnaujinti darbą", - rašoma diplomatinės atstovybės pranešime, kuris antradienį paskelbtas jos interneto svetainėje.

JAV ambasada buvo uždaryta sekmadienį dėl "al Qaeda" padalinio Jemene grasinimų atakuoti Vakarų taikinius šioje šalyje.

JAV ambasada Jemene vėl atidaryta

Jemene po dviejų dienų pertraukos vėl atidaryta Jungtinių Valstijų ambasada, skelbiama jos interneto svetainėje.

Ambasada nurodė, kad pirmadienį Jemeno saugumo pajėgos ėmėsi veiksmų dėl "susirūpinimą kėlusio specifinio rajono" sostinės Sanos šiaurėje, todėl buvo priimtas sprendimas vėl atidaryti diplomatinę atstovybę.

"Sėkmingos kovos su terorizmu operacijos, kurias sausio 4 dieną sostinės šiaurėje surengė Jemeno vyriausybės saugumo pajėgos, buvo nukreiptos prieš susirūpinimą kėlusį specifinį rajoną ir prisidėjo prie ambasados sprendimo atnaujinti darbą", - rašoma diplomatinės atstovybės pranešime.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.