aA
Lenkijoje, vykdant kampaniją, kuria siekiama nubausti tuos, kurie įvedė šalyje autoritarinį režimą, paskutiniam Lenkijos komunistų lyderiui ir tūkstančiams buvusių saugumo tarnybos agentų buvo sumažintos pensijos, praneša telegraph.co.uk.
Wojciechas Jaruzelskis
Wojciechas Jaruzelskis
© AFP/Scanpix

Nuo naujųjų metų pradžios, reaguojant į Lenkijos visuomenės pasipiktinimą, kad komunistų lyderiams ir kitiems, su disidentų ir demokratinio judėjimo numalšinimu susijusiems asmenims, buvo mokamos didelės pensijos, generolui Wojciechui Jaruzelskiui bus sumažinta pensija.

Generolas ir Nacionalinio gelbėjimo karo tarybos atstovai, kurie, įvedė karo padėtį šalyje ir yra atsakingi už „Solidarumo“ judėjimo sunaikinimą 1981 m., iki šiol kas mėnesį gaudavo 1 833 svarų sterlingų (apie 7124 litų) dydžio pensijas.

Nuo sausio mėn. jie gaus tik 900 svarų sterlingų (apie 3497 litų), nors kai kurių žmonių nuomone, tai taip pat yra per daug, atsižvelgiant į tai, kad į pensiją išėjęs gydytojas kas mėnesį gauna vos 434 svarų sterlingų (apie 1686 litų) pensiją.

Iki vienpartinio valdymo žlugimo 1989 m. komunistų saugumo institucijose dirbusiems apie 40 tūkst. vyrų ir moterų bus sumažintos pensijos, atsižvelgiant į tai, kiek laiko jie tarnavo ir koks buvo jų laipsnis, kai jie išėjo į pensiją.

Įstatymas, kuriuo siekiama nubausti tuos, kurie „palaikė nežmonišką valdžios sistemą“, atspindi Lenkijoje didėjantį norą ištaisyti praeities klaidas ir nubausti kaltuosius.

1989 m. Lenkijos sutartas perėjimas iš komunizmo į demokratiją ir po jo sekęs energingas valstybės kūrimas nulėmė tai, kad valstybės vienybės vardan daugumos komunizmo nuodėmių buvo nepaisoma.

Vis dėlto, keli Demokratinės kairiųjų sąjungos, atkurtos Komunistų partijos, nariai parlamente žada dėl pensijų įstatymo kreiptis į Konstitucinį teismą, teigdami, kad jis primeta kolektyvinę kaltę, nesusiejant asmenų su konkrečiais nusikaltimais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.