aA
Buvęs Panevėžio rajono savivaldybės administracijos karo prievolės vyriausiasis specialistas Vitalijus Kudinavičius ir buvęs Karo prievolės administravimo tarnybos prie Krašto apsaugos ministerijos Karo prievolės centro teritorinio skyriaus vadovas Rimantas Legis sulaukė bausmių už kyšininkavimą ir piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi.
Nuteistas buvęs Panevėžio rajono savivaldybės administracijos karo prievolės vyriausiasis specialistas Vitalijus Kudinavičius.
Nuteistas buvęs Panevėžio rajono savivaldybės administracijos karo prievolės vyriausiasis specialistas Vitalijus Kudinavičius.
© "Panevėžio balsas"

Panevėžio miesto apylinkės teismas 56-erių metų V. Kudinavičių nuteisė laisvės atėmimu dvejiems metams, atėmė teisę dirbti valdžios ir valdymo įstaigose trejus metus, laisvės atėmimo bausmės vykdymą atidėjo vieniems metams šešiems mėnesiams, taip pat įpareigojo be institucijos, prižiūrinčios bausmės vykdymo atidėjimą, sutikimo neišvykti iš gyvenamosios vietos ilgiau kaip septynioms paroms. Teismo nuosprendžiu bus konfiskuota 3950 litų vertės V. Kudinavičiaus turto.

51 metų R. Legiui skirta bausmė – teisės dirbti valdžios ir valdymo įstaigose atėmimas dvejiems metams ir devyniems mėnesiams bei 1200 litų įvertinto turto konfiskavimas.

Nuosprendžio nekomentavo

Panevėžio miesto apylinkės teismo teisėjas Artūras Ridikas „Panevėžio balsui“ komentuoti paskelbto nuosprendžio nepanoro, teigdamas, jog priimtas sprendimas vienam ar kitam nuteistajam jį apskundus gali pasikeisti.

Paklaustas, koks turtas bus konfiskuotas iš V. Kudinavičiaus ir R. Legio, A. Ridikas atsakė, kad nuteistieji priteistą sumą galės sumokėti ir pinigais.

Atlikdami ikiteisminį tyrimą Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai atskleidė dvylika V. Kudinavičiaus ir perpus mažiau R. Legio nusikalstamų veikų. Nustatyta, kad buvęs Panevėžio rajono savivaldybės administracijos karo prievolės vyriausiasis specialistas ir buvęs Karo prievolės administravimo tarnybos prie Krašto apsaugos ministerijos Karo prievolės centro teritorinio skyriaus vadovas, būdami karo prievolininkų atrankos komisijos nariais, 2006– 2007 metais ėmė kyšius iš šauktinių. Už tai jie padėjo jiems išvengti privalomosios pradinės karo tarnybos.

Taip pat ikiteisminio tyrimo metu išsiaiškinta, kad V. Kudinavičius ėmė kyšius, už juos žadėjo kai kuriems asmenims padėti išlaikyti vairavimo egzaminus, nes jis turįs pažinčių „Regitroje“ ir neva galįs paveikti egzaminuotojus.

Prisipažino ėmę kyšius

Nuteistas buvęs Karo prievolės administravimo tarnybos Karo prievolės centro teritorinio skyriaus vadovas Rimantas Legis.
Nuteistas buvęs Karo prievolės administravimo tarnybos Karo prievolės centro teritorinio skyriaus vadovas Rimantas Legis.
© "Panevėžio balsas"

Šį ikiteisminį tyrimą organizavo ir kontroliavo bei baudžiamosios bylos nagrinėjimo metu valstybinį kaltinimą palaikė Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Teismo proceso metu V. Kudinavičius ir R. Legis prisipažino, kad būdami karo prievolininkų komisijos nariais ėmė kyšius iš šauktinių ir taip padėjo išvengti privalomosios pradinės karo tarnybos. 

Neoficialiais duomenimis, norėdami išsisukti iš tarnybos kariuomenėje jaunuoliai arba jų tėvai susirasdavo tarpininką. Jis ir perduodavo kyšį karo prievolės atrankos komisijos nariams. Kyšio dydis siekdavęs 600–1000 litų.

„Panevėžio balsas“