aA
Higienos normos draudžia šią medžiagą naudoti maisto pramonėje. Higienistai, tiriantys tragediją Nidoje, dar negali pasakyti, kaip ši nuodinga medžiaga atsidūrė Nidos valgyklos patalpose.

Leistina norma žmogui natrio nitrito, maišyto su natrio chloridu, per parą siekia 6 miligramus. Didesnė jo dozė yra mirtina.

Klaipėdos higienistų sudaryta speciali komisija įvykiui išaiškinti tirs medžiagą, rasta metalinėje talpoje, kuri buvo laikoma valgyklos pagalbinėse patalpose ir iš kurios, manoma, buvo paimtas natrio nitritas vietoj valgomosios druskos. Medikai taip pat ištirs ir moterų pasigamintą troškinį.

Tokius pat tyrimus atliks ir Vilniaus higienistai.

Komisija išvadas tiksi pateikti kitą pirmadienį.

Antradienį nuo apsinuodijimo mirė valgyklos virėja 32 metų Aušra Labenskaitė, dirbusi "Nidos" valgykloje. Dar dvi jos bendradarbės - 29 metų Druskininkų gyventoja Gedvilė Bagdonienė ir 53 metų kaunietė Rita Vorožeikina - gydomos nuo apsinuodijimo ligoninėje. Pavojus jų gyvybėms nebegresia.

32 metų kaunietė Aušra Labenskaitė mirė greitosios medicininės pagalbos automobilyje pakeliui iš Nidos į ligoninę Klaipėdoje.

Šios moterys vasaros sezonui buvo nusamdytos dirbti virėjomis "Nidos" valgykloje. Antradienį jos turėjo laisvą dieną, ir valgį gaminosi valgyklos pastate administraciniame aukšte.

Moterys virėsi troškinį. Pritrūkus druskos, viena jų nuėjo į restorano pastate esantį konditerijos cechą pasiskolinti druskos. Moteriai pačiai buvo liepta iš cecho pasiimti indelį su druska.

Pavalgiusios, moterys išsiruošė į paplūdimį. Eidamos mieste jos pasijuto blogai ir neteko sąmonės.

Valgykla ir konditerijos cechas, veikiantis tik vasaros sezono metu, priklauso Klaipėdos žvejų vartotojų kooperatyvui.

Cechas nelaimės dieną dar nedirbo, jame vyko bandomieji kepimai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.